Това научи NOVA

По информация на NOVA шофьорът, причинил тежката катастрофа, при която загина Милен Цветков, е син на изпълнителния директор на „Винпром – Карнобат” Десислава Николова. Тя отказа коментар за случилото се. Заяви единствено: „Нищо не мога да потвърдя”.

СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА ИНЦИДЕНТА ВИЖТЕ ТУК

Трагичният инцидент стана навръх Великден на кръстовище до столичен мол. Журналистът спира на червен светофар. В този момент в автомобила му отзад се врязва колата на 22-годишния Кристиан Николов. Ударът е толкова силен, че джипът на Цветков изхвърча на 20 метра вътре в кръстовището. Младият шофьор, предизвикал инцидента, се оказва с положителна проба за канабис и амфетамин.

Задържан е шофьорът, предизвикал жестоката катастрофа, при която загина Милен Цветков

Спешните медици, пристигнали на мястото, установяват, че журналистът все още има пулс. Линейката тръгва към „Пирогов”, но на път за болницата Милен Цветков издъхва.

Водачът, предизвикал катастрофата, е от София. Той притежава свидетелство за управление на МПС от 2016 г. В пътното му досие фигурира само едно нарушение. 

В ПАМЕТ НА МИЛЕН ЦВЕТКОВ: Спомените на дългогодишните му колеги

След фаталната катастрофа мъжът е задържан за 24 часа, взета му е и кръвна проба. Очаква се дежурен прокурор да разпореди удължаване на ареста със 72 часа. Вероятно във вторник или сряда от Софийския градски съд ще бъде поискан и постоянен арест на Кристиан Николов. 

По случая е образувано досъдебно прозиводство. Иззети са и кадри от камерите за видеонаблюдение в района.

За причиняване на смърт след употреба на алкохол или упойващи вещества законът предвижда от 3 до 15 години лишаване от свобода.

По разпореждане на главния прокурор Иван Гешев, разследването в Софийската градска прокуратура на катастрофата ще бъде взето на специален отчет от Апелтивната и Върховната прокуратури. Държавното обвинение ще разпореди проверки на произхода на средствата, с които джипа е закупен, като обект на инспекция ще са и родителите на водача. Именно по две разследвания, започнали под ръководството на Гешев, от година и половина в ареста е бизнесмена Миню Стайков, който се оказва съдружник на майката на шофьора.

Милен Цветков загина в жестока катастрофа

Президентът Румен Радев изрази съболезнования на семейството, близките и колегите на Милен Цветков. „Загубата на Милен Цветков е и загуба за българската журналистика. Той ще бъде запомнен като непримирима личност с характер, който правеше и журналистика с характер, близка до зрителите и неподвластна на интересите на силните на деня. В професионалния си път Милен Цветков демонстрираше критичен подход, защитаваше позициите си и гражданския интерес, независимо от трудностите“, заявява президентът Румен Радев по повод смъртта на журналиста.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.