Районната прокуратура във Видин се е самосезирала

Съдят мъж от Видин заради невярна информация за COVID-19 в електронна медия, съобщиха от прокуратурата.

Районната прокуратура във Видин се е самосезирала по повод информация в статия, публикувана в електронна медия, в която се твърди, че заразени с COVID-19 медицински лица от МБАЛ „Св.Петка“ – град Видин заразяват пациенти, съобщиха от прокуратурата. В публикацията се сочи още, че Видин вече е на първо място в страната след София по брой на заразени, като въпреки това е забранено и отказано тестуване на здравните работници и контактните лица.

По случая е образувано бързо досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 326, ал.1 от Наказателния кодекс. В качеството на обвиняем е привлечен Г.Г. за това, че на 20.04.2020 г. предал чрез средствата за масово осведомяване заблуждаващи знаци за тревога под формата на подвеждаща и недостоверна информация.

В хода на разследването е установено, че противно на твърдяното, от 20.04.2020 г. е започнало тестуване за коронавирус на всички медицински лица в МБАЛ „Св.Петка“ - град Видин, която информация е била подробно разяснена на обвиняемия. Въпреки това, Г.Г. е изнесъл заблуждаващи твърдения в електронна медия.

Разследваният е председателят на „Боец“ Георги Георгиве, съобщава dariknews.