Това обяви главният прокурор Иван Гешев

Трима души са привлечени като обвиняеми за нападението над журналиста Слави Ангелов. Това обяви главният прокурор Иван Гешев на извънреден брифинг. Те бяха сред задържаните при спецакцията в четвъртък в София.  По информация на NOVA това са братята Георги и Никола Асенови, както и Бисер Митрев. Поръчителят още се издирва. 

ЕКСКЛУЗИВНО: Арестуваха нападателите на Слави Ангелов (ВИДЕО)

В четвъртък за разпит след акцията са били отведени осем души. С обвинения са трима. 

„Те са обвинени за престъпно сдружение, за причиняване на телесни повреди на журналиста Слави Ангелов, както и за държане на високорискови наркотични вещества. Тоест по три отделни престъпления за всеки един”, заяви Иван Гешев. 

По време на спецакцията полицията намерила знаме със свастики, чукове, палки, белезници. „В едно от лицата беше намерена и книгата "Моята борба" на Хитлер", каза още Гешев.

И тримата обвиняеми се занимават активно със спорт, сочат данните на обвинението. Те са криминално проявени, но неосъждани. Никола и Георги Асенови са боксьори, а Митрев е ММА боец. По първоначална информация и тримата се състезват за боен клуб „София Левски-Запад". Нерядко се включват в инициативите на най-агресивната фракция на привържениците на сините.

Водеща версия за побоя продължава да бъде работата на Слави Ангелов. Проверява се негово разследване, свързано с бизнесмени, укриващи се извън България. 

През уикенда в Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за мярка за неотклонение „задържане под стража” и за тримата.

Гешев обясни, че още на десетия ден след нападението над Слави Ангелов е имало заподозрени. „Беше необходимо технологично време за събиране на доказателства. Целта ни е да стигнем до осъдителни присъди”, каза обвинител номер 1.

„За мен този случай е атака срещу българската държава. Продължава да се работи в посока поръчителите и посредниците. Основната водеща версия е, че това е свързано с работата на колегата ви и е резултат от действията на лица, които искат да дестабилизират държавата, обект са на наказателно преследване и се намират извън границите на страната, където в момента се укриват по други досъдебни производства", каза Гешев.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов обясни, че след вчерашната акция на част от задържаните са пуснати заповеди за задържане до 24 часа.

„Ще работим до установяване на поръчителите”, заяви още Ивайло Иванов. Той уточни, че в МВР няма данни извършителите да са записали нападението с мобилен телефон. 

Проверява се дали тримата не са извършителите на още два побоя. „Никъде в света извършването на тежки престъпление не става по начина, че поръчителят отива при извършителя, срещат се, уговарят се, получава се капаро, след това се виждат и се доплаща сумата. Заради употребата на множество посредници, извършители и поръчители често изобщо не се познават“, поясни Гешев.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.