Във Видин заразените медици с COVID-19 вече са над 30, а общо 57 са положителните проби в цялата област

Във Видин заразените медици с COVID-19 вече са над 30, а общо 57 са положителните проби в цялата област до снощи. Най-много положителни проби на медицински персонал има в отделенията по неврология, кардиология, спешно и вътрешно отделение. Има ли опасност да затвори най-голямата болница във Видинско по време на пандемия?

1234 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас

Към този момент не се предвижда затваряне на болницата, но се обмисля да се преструктурират отделенията заради липсата на медицински персонал. Вчера бяха взети и последните проби на лекари, медицински сестри и санитари, които са около 450, а резултатите се очакват най-късно до неделя. Засега от лечебното заведение твърдят, че има достатъчно защитни облекла, маски и ръкавици. 

Според д-р Ивета Найденова - прокурист на МБАЛ „Света Петка“, в момента има отделно помещение в което има предпазни средства - еднократни маски, многократни маски, предпазни костюми, многократни костюми и всичко друго. Найденова добавя: "Обвиненията, които се хвърлят в момента към нашия персонал, че той е виновен за всичко, че заразява пациентите, е много грубо. Всеки от нашия персонал работи с болни - това е нашата работа всъщност и в болницата се работи с хора, които имат здравословни проблеми. Основният в момента, както се оказва, е COVID-19 - инфекцията, с която в световен мащаб се борят нашите колеги, не само във Видин. Така че тази вероятност за зараза отвън е също актуална и възможна. Не може да кажем, че един колега е заразил всички пациенти или обратното  - че от един пациент са заразени всички останали. Може от член на семейството на някой от заразените, различни са. Не мога да кажа.“

Увеличава се броят на заразените медици от Видин

Не такова е мнението на специалистите в РЗИ. Директорът на РЗИ-Видин Венцислав Владински коментира: „Нашата хипотеза е предвид проучванията, които са направили моите колеги в болницата са, че заразата е пристигнала отвън и това е най-вероятно от персонала, а не от самите пациенти. Тъй като най-напред се появяват положителни проби на колегите от Неврологично отделение и от там двама пациенти вече го имат вируса. Въпреки че в момента това отделение не работи, то не е спряно, а са поставени под домашна изолация. Очаква се след това да бъдат пуснати втори проби на персонала и, дай боже, те да са отрицателни, за да се върнат колегите на работа и да продължи дейността на отделението.“

Само 4 души са с COVID-19 от Дома за стари хора във видинското село Гара Орешец. Именно там беше открито огнище и за първи път в България в такъв тип социално заведение. Излезлите проби на останалите настанени, както и на персонала тамq са отрицателни.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!