Вижте какво разказа той за „Неделята на NOVA"

САЩ продължават да държат първенството по отношение на заболели от коронавирус. Това е и една от причините американският президент Доналд Тръмп временно да спре финансирането на Световната здравна организация (СЗО). Според него многото допуснати грешки от страна на организацията са и причината за наличието на много смъртни случаи в САЩ. 

СЗО спря предложението за здравен паспорт, в Европа облекчават мерките

„Както знаете, в момента САЩ държи първенството по отношение на броя на случаите. За съжаление САЩ има и доста голям брой на починали. Те много усърдно се опитват да осигурят грижа на хората на всички нива". Това заяви за „Неделята на NOVA“ представителят на СЗО у нас Скендер Сила.

„СЗО е много благодарна на САЩ и на хората от Америка за щедрата подкрепа, която те са ни давали през годините. Благодарение на  средствата на САЩ ние успяхме да спасим милиони животи на хора, болни от туберколоза, малария и др.", каза още той. И допълни: „Надяваме се, че това решение ще бъде прeразгледано и СЗО отново ще получи тази огромна финансова подкрепа от САЩ".

По думите му не е възможно човек да е създал настоящия вирус, който в момента се разпространява по света. "СЗО разполага с доказателства, а и най-правдоподобните научни институции твърдят, че произходът на вируса е животински“, каза Скендер Сила.

„Той е бил предаден чрез междинен гостоприемник. Не можем да кажем какъв, но това е начинът, по който започна заразяването на хората“, категоричен е той.

„Сега човешките същества преминават през най-тъмните дни на 21-ви век“, казва още Сила.

Запитан дали е отминало най-лошото във връзка с пандемията от COVID-19, той отговаря: „За съжаление не. Както знаете пандемията започна през януари в Китай, а сега е разпространена навсякъде и ние можем да очакваме нова вълна на вируса“.

Лекарството за ебола не помага срещу COVID-19

Скендер Сила е категоричен, че здравето не е всичко, но без здравето човек няма нищо. И допълва: „Точно заради това мисля, че в бъдеще световните лидери трябва да инвестират повече именно в здравето, тъй като трябва да сме по-добре подготвени при евентуални предизвикателства, подобни на това в момента“.

„Не бих казал, че светът е подценил вируса. Някои страни обаче не взеха достатъчно агресивни мерки, за да предотвратят разрастването на пандемията, други държави обаче успяха да реагират навреме", коментира Сила. 

По думите му някои правителства са много активни още от началото и това може би се дължи на факта, че са били изправени пред SARS през 2003 година. „Някои държави обаче не са се изправяли пред подобно преживяване и може би затова имаха по-забавена реакция. Ние всички сме заедно в това и ключът е осъзнаването на факта, че всички трябва да сме обединени. Солидарността трябва да е налице, интеракцията между страните - също", посочва Скендер Сила.

Репортер: Николай Беремлийски

Целия разговор гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!