Това стана ясно на брифинг в Южния парк

Отварят парковете в страната при строги правила. Това стана ясно на брифинг в Южния парк, на който присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, премиерът Бойко Борисов, началникът на Оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски и министърът на образованието Красимир Вълчев.

Борисов: Обмисляме по-рано да премахнем извънредното положение (ВИДЕО)

Столичната община предлага родители с малки деца и бременните да посещават парковете между 9.30 часа и 18.30 часа. Ще се допускат най-много двама възрастни. Преди и след тези часове ще могат да влизат хората, разхождащи кучетата си, и тези, които спортуват.

"Забранява се докосването на повърхности, както и събирането на групи. Забранява се пиенето на алкохол в парковете. Много хора са ангажирани с тази организация",  заяви Фандъкова.

 

В Южния парк се проведе тренировка относно организацията за движение в паркове и градинки в София, така че родители на малки деца да могат да излизат на разходка за кратко. На нея присъства и премиерът Бойко Борисов. Идеята на столичния кмет е да има определени маршрути и определен часови диапазон, в който те да се разхождат. Освен това, в парка децата и родителите им няма да могат да сядат на тревните площи и на пейките.

Създадена е организация в 8 столични парка, обозначени са маршрути, които са посочени в брошури и на сайта на Столична община.

Маските - задължителни до 13 май

"Над 80 човека са служители на общината и доброволците, над 40 човека са предоставени от полицията. Всички тези хора ще бъдат в помощ на хората, ще им обръщат внимание за някои нарушения", обясни Фандъкова.

"Сутринта проведохме съвещание с Щаба. В заповедта на министъра ще бъде променено, за да могат да се използват парковете. Преценихме, че този риск е премерен и няма да натоварим болниците. Ако ограниченията не се спазват, ще ги затворим отново", обясни премиерът Бойко Борисов и призова гражданите да спазват всички ограничителни мерки.

 

 

"Има разпределение на екипи в парковете. В днешния ден ще бъде тренирана организацията", заявиха от Столична община. От там обявиха, че освен служители на МВР, в организацията на движението в парковете ще се включат служители на охранителни фирми, доброволци, както и студенти от НСА.

За разходки се отварят парковете Борисова градина, Южен, Северен и Западен парк, Лесопарка, Заимов, Студентски парк, парка пред НДК. Остават забраните за посещението на градинки и междублокови пространства. Съоръженията за игри и заведенията категорично остават затворени.

Ново огнище на COVID-19 у нас, 1290 са общо заразените (ВИДЕО)

"Препоръчително е разходката на едно семейство да бъде не повече от 2 часа. Призовавам гражданите за търпение, ако се справим добре, ще пуснем и по-малките паркове. Няма да се проверява и точната възраст на децата, но максималната е видима възраст 12 години", обясни Фандъкова.

"В последните няколко дни имаме образувани досъдебни производства за неспазване карантинните мерки. Наблюдава се и тенденция за полицейски неподчинение. Имаме 3 такива образувани производства", заяви директорът на СДВР Георги Хаджиев. Около 1800 акта са съставени от началото на извънредното положение.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.