Това сочат проучвания на изследователи

Според изследователи през последните 30 години светът е загубил повече от една четвърт от насекомите си.

Пчелите и други опрашители, които са от решаващо значение за осигуряването на храна на пеперудите, изчезват със скорост малко под 1% годишно, сочи проучване на „Сайънс“, цитирано от БГНЕС. „Това е по-малък спад на популацията, отколкото е установено от някои по-малки локализирани проучвания, предизвикали страхове от т. нар. „апокалипсис на насекоми“. Но то все още е „ужасно тревожно", каза ентомологът Роел ван Клинк от германския Център за интегративна биология, водещ автор на изследването.

Опустошително нашествие от скакалци в Африка (ВИДЕО)

„Спадът в броя на насекомите на сушата продължава", посочва експертът по пеперуди от Мичиганския университет Ник Хадад. „Продължаващото намаляване на сушата с тази скорост ще бъде катастрофално за екологичните системи и за хората. Насекомите са опрашители, естествени врагове на вредители, разградители и освен това са от решаващо значение за функционирането на всички земни екосистеми“, каза още той.

Намаляването на насекомите е най-лошо в Северна Америка, особено в Средния Запад, и в някои части на Европа, но спадът изглежда се изравнява в САЩ през последните години, се казва в проучването, което събра по-ранни изследвания на повече от 10 000 вида с данни от 1 676 места.

Средният Запад губи 4% от насекомите си годишно. „Големите глобални загуби изглежда са около градските и крайградските райони и културите, където бръмбарите губят храната и местообитанието си“, заяви Ван Клинк.

Ентомологът от университета в Делауеър Дъглас Талами, заяви, че ако се разходим из Средния Запад, където трябва да има много пеперуди и други насекоми, ще видим само жито и соя и пустиня по отношение на насекоми.

НАПАДЕНИЕ: Рояци скакалци "окупираха" Лас Вегас (ВИДЕО)

Някои външни учени казват, че резултатите имат смисъл, но се притесняват, че в проучването липсват изследвания и данни от някои големи области, като тропиците и Африка.

Ван Клинк не намира връзка с климатичните промени при загубата на насекоми. Според него обаче тази връзка е в разширяващата се урбанизация, която поглъща Земята, в която насекомите живеят и се хранят, и в общата загуба на местообитание заради земеделието, което отнема нужните им бурени и цветя.

Докато сухопътните буболечки намаляват, сладководните насекоми, като водни кончета и комари например, се увеличават с повече от 1% годишно, установява още проучването. Това е по-бързо, отколкото сухоземните насекоми изчезват. Но тези процъфтяващи сладководни насекоми са малък процент от насекомите по света.

Това увеличение на сладководни видове, вероятно е поради факта, че реките и потоците са станали по-чисти, предполагат учените. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.