Ще се промени ли работата на централата заради заразата?

ТЕЦ „Бобов дол” се превърна в едно от огнищата на коронавируса. 12 от служителите са болни, но централата на този етап няма да минава на различен от досегашния режим на работа. Днес се очаква да станат ясни още от пробите на служителите.

НОВО ОГНИЩЕ НА COVID-19: Заразата в Кюстендилско тръгнала от ТЕЦ "Бобов дол"

Работният ден за първа смяна в ТЕЦ „Бобов дол” започна в 7:30. Пред централата пристигнаха десетки работници, голяма част от които с организирани пътнически автобуси. 

„С автобуси пътуват около 50% от служителите или около 450 души. Останалите са с лични автомобили. Непрекъснато, по два до три пъти на ден се дезинфекцира”, обясни изпълнителният директор на ТЕЦ „Бобов дол” Емил Христов.

От централата посочиха, че на този етап е трудно придвижването на работниците до централата да бъде организирано по друг начин. 

„Ще проведем разговори с фирмата превозвач, за да видим какво може да се направи по въпроса. Самият Кодекс на труда задължава работодателя да подсигури превоз на работниците”, допълни Христов.

1348 са заразените с COVID-19 у нас, още седем деца са инфектирани

В Ресилово, където има най-много заразени работници от ТЕЦ „Бобов дол”, хората са категорични, че автобусният транспорт за служителите, който минава и през селото, е сериозен проблем, защото при каквито и да е мерки за дезинфекция, заразата може да се предаде много лесно.

Фирмата превозвач уверява, че автобусите се дезинфекцират по няколко пъти на ден. От ръководството обаче не пожелаха да застанат пред екипа ни. 

Според изпълнителния директор е абсурдно да бъде променен работният процес в ТЕЦ „Бобов дол”. Посочи, че от оперативния персонал инфектирани с COVID-19 няма, а всички засегнати са от работния такъв. „Днес ще направим още 60 теста, за да проверим дали няма някакво разсейване и на други места”, обясни Христов.

Днес предстои да бъдат направени изследвания на служители на ТЕЦ-а, които пътуват в автобусите към Кюстендил.

Повече гледайте във видеоматериалите. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!