Докато вирусът продължава да стяга примката си у нас, редица държави експериментират с лекарства и кръвни продукти

1447 са потвърдените случаи на заразени с коронавирус у нас към 17 часа. За последните 24 часа има нови 48 случая. Расте и броят на инфектираните медици - те вече са 155. Има и два нови смъртни случая за деня. Докато вирусът продължава да стяга примката си у нас, редица държави експериментират с лекарства и кръвни продукти.

Надежди, че този метод ще даде резултати, има и д-р Иван Тонев от Специализираната болница по хематология. „Има много положителни отзиви за положително повлияване на такива пациенти, а базирайки се на историческия опит, че плазма се е ползвала за лечение на различни инфекции се надяваме, че и тази инфекция ще се повлияе от лечението с плазма“, казва той.

За лечение с кръвна плазма трябва да са налице няколко условия. „Като начало трябва да има достатъчно голям брой преболедували и оздравели, а в България те са около 200 човека, което е малка бройка. От тях трябва да бъдат отделени тези, които са със съпътстващи заболявания или възрастта им не позволява да са кръводарители“, обяснява още лекарят.

Три нови жертви с COVID-19 у нас, 1447 са заразените

Пациентите, които са подходящи, трябва да са съгласни да дарят плазма. Според световните препоръки към тази стъпка може да се премине след 14 дни от излекуването им.

„Антителата им да са над определено количество, така че ползването на плазмата да е ефективно за повлияване“, коментира д-р Иван Тонев

Преди седмица беше дадена заявка, че България също ще приложи терапията с кръвна плазма. „Все още не е факт, създава се организация, уточняват се техническите възможности на такава плазма и като стане факт, ще го обявим много тържествено”, каза Венцислав Мутафчийски.

От Щаба признаха, че лошите новини, които всекидневно съобщават на сутрешните брифинги, стресират и самите тях. „И за нас е емоционално изчерпваща задача. Като лекари цял живот сме поднасяли много неприятни вести на нашите пациенти“, посочи още Мутафчийски.

Затова и наскоро Щабът предложил информационната стратегия да бъде променена. „От 3 седмици настояваме пред премиера да бъде променен начинът на оповестяване. Не, че ни тежи това нещо, всъщност и на нас ни тежи тази работа, но ние я приемаме абсолютно отговорно“, коментира още Венцислав Мутафчийски.

Една от основните функции на Щаба, който беше създаден в края на февруари със заповед на министър-председателя, е да информира обществото.

Ген. Мутафчийски: Вече получавам смъртни заплахи

„Ние трябва да си изпълняваме нашите функции и аз се извинявам на нашите сънародници, че не винаги вестите са оптимистични. Проявяваме пълно разбиране към нашите съграждани, че може би им омръзнахме, а пък преносителите на лоши вести ги убиват. Напът сме да ни убият“, каза Мутафчийски.

А след като вчера в интервю за „Дойче Веле" генерал Венцислава Мутафчийски призна, че получава смъртни заплахи, днес отказа да коментира темата.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!