Жестовете към хората на първа линия не спират

Във времена на криза и битка със коронавируса, жестовете на благодарност към хората на първа линия не спират. 63-годишен свещеник дари половината си заплата за нуждите на спешните медици в София.

За Петър Покровски храмът в софийското село Подгумен е не само вторидом, но и мястото, където е най-близко до Бог. По образование педадог, по призвание духовник, вече 25 години той е отдаден на вярата. През последните три години служи в църквата „Вси Светии”. 

Петър е потомък на големия възрожденски род Венедикови. Предците му строяли църкви и манастири в Разложко.

„Живял съм в трудни времена и преди, и сега. Усетил съм и жилото и меда. Човек трябва да бъде добродетелен и да помага винаги. Най-малкият четник на Яворов е моят вуйчо е Георги Венедиков, брат на моята баба. Той отива в четата на 18 години“, разказа отецът.

ПОДАДЕНА РЪКА: Братя Домусчиеви и БМФ започват голяма дарителска кампания в Бургас (ВИДЕО)

И той като дедите си води много битки за справедливост в живота. Казва, че най-тежката от тях е за спасяването на Самоковските гробища, където са погребани родителите му. Това му коства свободата и здравето. Арестуван е през 1987 година  и изкарва 397 дни в килия на Държавна сигурност. До днес помни мъченията, сънят в който му се явява Свети Мина и обета, който дава пред себе си, докато е в килията.

„Беше Рождество. Тогава ми се яви светията и ми каза: „Рави, ти ще живееш. Тогава реших че ако остана жив ще стана свещеник. Получавам като политически затворник 99 лв., затова, че съм се противопоставил на комунистическия режим. Платих най-голямата цена със здравето си“, разказа той.

БЛАГОРОДНА ИНИЦИАТИВА: Хора оставят храна за нуждаещи се в кутии, закачени на дървета (ВИДЕО)

Вече повече от 2 десетилетия спазва обета си и служи на Бога. Като свещеник получава заплата от 900 лв. и преди Великден решава да дари 500 лв. от тях на Центъра за Спешна помощ в София. 

„Реших че Бърза помощ се нуждаят най-много от тези пари. Като пристигнах там видях как се носят торбичките с храната, дезинфектантите и също така голяма част персонала е  заразен. Затова реших че там, където гори огъня, трябва да се отзова. Макар и с тази скромна сума. Сега трябва да се помага на медиците“, смята Покровски.

Жестът на благородство на отец Петър трогва спешните медици. „Всъщност дойде лично, и каза, че иска да дари малко парички. Беше невероятно, изпаднахме в много емоционално състояние, защото до сега такова нещо не се е случвало“, каза Катя Сунгарска, говорител на ЦСМП-София.

В тези трудни времена Отец Петър призовава да не губим вярата и надеждата си. Свещеникът е решен да дари още от личните си средства в подкрепа на лекарите, които спасяват  животи.  И ще се моли, всеки ден, и за спешните медици, и за всички останали хора изправени пред това изпитание сега.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!