Лабораторията на здравното заведение вече има апаратура за изследване на проби за коронавирус

Поредното дарение на братята Кирил и Георги Домусчиеви получи болницата в Разград. Лабораторията на здравното заведение вече има апаратура от така начерения "златен стандарт" за изследване на проби за коронавирус. Тя е монтирата и вече работи. Дарението е на стойност 250 000 лева. 

ПОДАДЕНА РЪКА: Братя Домусчиеви и БМФ започват голяма дарителска кампания в Бургас (ВИДЕО)

Вече са изследвани 70 проби по метода PCR. Ако има дори една положителна, то тя ще трябва да се потвърди и от референтна лаборатория.

Капацитетът на лабораторията е за обработване на 56 проби за 9 часа, уточни началникът й д-р Екатерина Кубратова. Ако получи лиценз от здравното министерство, разградската лаборатория ще може да приема проби от цяла Североизточна България.

„Отчитат се всъщност два гена – единият е неспецифичен, който е за синтез на белтък и общ за всички коронавируси, както и един специфичен, който е специфичен за COVID-19”, обясни д-р Екатерина Кубратова, началник на лаборатория МБАЛ „Св.Иван Рилски"-Разград.

Също безвъзмездно са получени и първите 575 теста, както и защитните облекла и предпазните средства за лаборантите. Капацитетът на лабораторията е за обработване на 56 проби за 9 часа. Ако получи лиценз от здравното министерство, разградската лаборатория ще може да приема проби от цяла Североизточна България, въпреки че жестът на братя Домусчиеви е за населението в Разградско. Компанията им е най-големият инвеститор в Лудогорието и жестът е част от дългосрочната политика за социална ангажираност в региона. 

„Постарах ме се във всички посоки да действаме, за да може болницата да работи нормално и да бъде полезна не само за града, ами да бъде полезна за цялата област, а защо не и за другите области”, заяви Теменужка Газдова, управител на фармацевтичната компания „Биовет”-Разград.

А днес при подписване на документите за дарението болница „Свети Иван Рилски" получи и още един подарък от компанията на братя Домусчиеви - оборудване  за инфекциозното отделение.

„Носим хладилници за отделението, телевизори за лекарските екипи, които са на първа линия, в допълнение на изброеното оборудване да кажем, че лабораторията наистина е една от най-високото поколение в България”, обясни Александър Александров, президент на „Лудогорец”, Разград.

От името на посланика на Турция в България, дарение на болница „Св. Иван Рилски"  връчи и областният управител на Разград.

Репортер: Наталия Йорданова

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!