Това заяви зам.-началникът на "Пътна полиция" - СДВР Любомир Костадинов

В първия от трите почивни дни - засилен трафик в цялата страна. Хиляди шофьори напуснаха София през последното денонощие, но имаше и много разочаровани, на които им беше показан пътят на обратно към града.

40 хил. автомобила са напуснали града само през последното денонощие, показват данните на полицията. Близо 4 хил. от тях обаче са върнати обратно. Това прави около 8 хиляди души, които не са били допуснати да продължат по пътя си към близки, роднини и приятели в страната. Най-честата причина е деклариране на неуважителна причина за излизане от града.  

„Движението се засилва. В четвъртък между 16.00 и 18:30 ч. беше пикът на трафика по всички магистрали”, посочи комисар Любомир Костадинов от "Пътна полиция" към СДВР. 

Километрични опашки от автомобили на изходите на София (ВИДЕО+СНИМКИ)

Комисар Костадинов обясни, че на част от водачите не им е позволено да напуснат града заради декларирани причини, които не отговарят на заповедите на министъра на здравеопазването. Всеки втори е посочил, че пътува по работа по време на трите почивни дни.

Във вечерните часове трафикът на изхода на София при магистрала „Тракия” е спокоен. Много автомобили излизат от столицата. От нея се излиза само по работа или за лечение. От рано в първите часове на дългия уикенд изходите на града бяха блокирани от автомобили, а всяка декларация се проверява под лупа.

 

 

Преминаването на КПП-тата обаче се превърна в изпитание за много от шофьорите и се стигна до конфликти на пътя. „Доста изнервени са, не се съобразяват с нашите разпоредби, стига се и до неподчинение. Хора, които не са попълнили декларации, казват, че не са разбрали нашите разпоредби. Сърдят се и търсят причината в нас”, посочи комисар Костадинов.

Отново задръствания на изходите на София

Стана ясно, че шофьори, които искат да приберат свои близки, идващи от чужбина, от летището в София няма да се допускат. „Еднакво рисково е прибирането им и с такси. Рискът си е риск – както за момчетата, които работят тук, така и за този, който ще дойде от Варна, примерно, за да прибере някого от аерогарата”, добави Костадинов.

 

 

В страната са разположени 200 пропускателни пункта. От МВР припомниха, че мерките и ограниченията по време на пандемия остават непроменени. Излизането от градовете ще става само по работа и за лечение. За това ще следят пътните полицаи. Всяка декларация ще бъде щателно проверявана, а нарушителите ще бъдат предавани на съда.

По време на трите почивни дни проверките ще са с акцент върху рисковите водачи. Органите на реда ще следят за шофьори, които са седнали зад волана след употреба на алкохол и наркотици.  При такъв тип проверки днес униформените са хванали пияни шофьори, включително и такива на тирове и бусове.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.