Потвърдените проби в страната са вече 1611

Нови 23 случая на COVID-19 са регистрирани в България за изминалото денонощие, с което те стават общо 1611, съобщи доц. Димо Димов, секретар на Националния оперативен щаб на редовния брифинг тази сутрин.

Борисов: Щабът не е разформирован, а работи

6 случая са в София, Видин-8, Сливен-3, Благоевград, Пловдив, Пазарджик, Плевен, Ямбол – 1. Има два случая на деца във Видин на 10 и 11 г. Двама са заразени от медицинския персонал, те са от Пирогов.

Излекувани са 21 случая. Починали към този момент са 72, с нови 3-ма починали – мъж на 68 в Благоевград, със сърдечно заболяване, мъж на 80 от Видин с исхемична болест и диабет, 82 годишна жена от Плевен с ХОББ и хронична сърдечна недостатъчност.

Има още един починал лекар от Александровска болница. "Колегата работи в Центъра за спешна медицинска помощ. Бил е констатиран с коронавирусна инфекция, след което е изписан с отрицателни резултати и към момента на приемането в изключително тежко състояние, е настъпил летален изход. Повече подробности ще бъдат дадени в рамките на настоящия ден.", каза секретарят на Националния оперативен щаб доц. Димо Димов.

Мутафчийски: Молбата за начина на оповестяване беше лично наша (ВИДЕО)

„Починалата лекарка е от първите заразени, лекувана е в Окръжна, след установени 2 отрицателни проби е изписана за домашно лечение. Вчера, когато е приета веднага е интубирана. Не е стигнала до интензивното, загинала е в спешния център“, разясни ген.-майор Мутафчийски.



„Обезпокоително е, че е излекувана. Днес се очаква резултатите от PCR-тест. Тествана е на място с положителна проба“, каза още той.

 

 

Д-р Нели Пандова е  дългогодишен  служител в Центъра за Спешна помощ. Колегите й ще я запомнят със светлата й усмивка. „Тя беше един от най-лъчезарните и слънчеви хора. Един човек, който през цялото време полагаше грижи за своите пациенти. Обичаше своите пациенти. Обичаше своите колеги“, казва Катя Сунгарска – говорител на Центъра за Спешна помощ – София.

Медиците отново  призоваха за спазване на мерките и отговорно поведение, за да не бъдат загубени още животи.

„Всички ние сме много тъжни, но и много гневни. Гневни на всички, които решиха да неглижират. Решиха, че нямат лична отговорност за това, което се случва и за ситуацията, в която сме изпаднали. Ходеха без маски и продължават да го правят. Основната им грижа е да излязат да пият бира и да ходят по заведения“, посочи Сунгарска.

 

 

Д-р  Пандова е сред първите медици у нас, които се заразяват с коронавирус. За тях се съобщава в началото на април. Постъпва в болница „Св. Анна“. Там се лекува, след което е изписана вкъщи с две отрицателни проби от тестовете. Вчера състоянието й рязко се влошило и постъпила в Александровска болница.

Мъжът на лекарката също работи в Спешния център.  Имат две деца. Сега са под карантина и  не е ясно дали ще могат да я изпратят в последния й път.

От болница „Св. Анна“, където се е лекувала лекарката, изказаха съболезнования, но отказаха да коментират официално случая.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.