Правителството и Щабът разхлабват мерките срещу коронавируса

Правителството и Националният оперативен щаб са взели решение за разхлабване на някои от мерките срещу разпространението на коронавируса. Това обяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет в неделя. КПП-тата ще бъдат премахнати на Гергьовден, отварят заведенията на открито, разрешават индивидуалния спорт на открито и възобновяват шофьорските курсове, стана ясно след извънредното заседание.

"Думите "извънредно положение" създават стрес, макар че в някои държави го продължават. Утре сутрин ще има подготвен проектозакон, с който да отменим извънредното положение. Мерките за ограничаване на епидемията, които се прилагат, ще бъдат заложени в един или два закона - и ще го наречем например "санитарно извънредно положение", коментира Борисов. "Трябва да останат мерките 60/40, социалните мерки, банковите мерки, противоепидимичните мерки. Куп неща, които след 13 май ще останат. Да останат в съответните закони или в общ закон. Утре ще се сме готови, ще го обявим. Да влезем в парламента и, дай Боже, да успеем да го направим добре", изтъкна още министър-председателят.

От понеделник ще се разреши практикуването на инвидуални спортове на открито, но не и провеждането на състезания.

При спазване на всички противоепидемиологични мерки работата си ще могат да възобновят и автоинструкторите. Теоретичната подготовка ще трябва да се провежда онлайн.

"Тенис на корт и тичането в парка може да повиши имунитета на хората. "Лично проф. Мутафчийски настоява за плувните басейни. Проф. Кантарджиев обясни, че те са с хлор, дезинфектанти, но там мярката трябва да бъде около шкафчето или около басейна", заяви още Борисов. 

Разрешава се и отварянето на откритите части на заведенията, съобщи още премиерът. Това ще стане възможно, веднага след като РЗИ и Агенцията по безопасност на храните минат на проверки и се уверят, че всички изисквания за безопасност са спазени.

 

"На първо място е сигурността на клиентите и персонала. Затова там, където масите са много нагъсто, те трябва задължително да се разредят. Това е полезно и за самите екипи - за да се обучат как ще се действа по-нататък. Ако всичко върви добре, тогава ще позволим и работата на големите ресторанти при определени мерки. Правим всичко, гарантирайки, че няма да докараме нов пик на заболяването. Колективният имунитет не сработи никъде по света", поясни премиерът.

Премиерът отчете, че дори една трета от заведенията да заработят или една втора, това пак са работни места. "Пак усещането, че светът е свършил, няма да го има. Дето се вика, може да се изпие една бира, един сладолед детето да изяде. Знаете ли какво е да стискаш тези мерки?", попита премиерът. Борисов изтъкна, че ако тези мерки сработят, ще се разширят. Според него правилито за всичко е дистанция и дезинфекция.

„Абсолютно единомислие на щаба има за КПП-тата. Категорично считаме, че те изиграха важна роля. Имаме определени места, където заграждаме улица, град, махала и по този начин ще продължим. Но считам, че следобед на Гергьовден можем да махнем пропускателните пунктове”, заяви премиерът. 

 

 

"По отношение на възобновяването на работата на яслите и детските градини моето мнение е, че няма достатъчно данни по света как това би се отразило на епидемиологичната ситуация. Трябва да се отнесем отговорно към тази мярка и да анализираме страните, в които тя вече се прилага", каза председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.  Премиерът уточни, че първо около седмица здравните власти ще следят дали след разхлабването на мерките заболеваемостта се покачва и едва тогава ще решат дали да отворят яслите и детските градини.

Борисов бе категоричен, че всички са на едно мнение по отношение на учебния процес. Учениците ще се събират само за изпитите след 7 и 12 клас, и то при спазване на всички мерки за безопасност. 

"Още веднъж голяма благодарност към дисциплинираните. Тези хора са герои! Не се притеснявайте, че сте "минати". Изразявам голяма признателност към вашата дисциплина и саможертва. С това сте спасили хиляди животи", каза още министър-председателят.

Той съобщи, че има и други мерки, които ще бъдат обсъдени между коалиционните партньори в управлението във вторник.

Борисов бе категоричен, че ако разхлабването на мерките доведе до повишаване на заболеваемостта, то режимът веднага ще бъде затегнат отново.

 

 

Нито една от мерките, които са обсъждат, днес не носят облекчение на хазната, те са насочени само към облекчение на хората, каза Борисов. "Лъжа, е че нашата здравна система не се справя с болестта, иначе нямаше да се прибират нашите сънародници от чужбина. Тези двете жени, които не са казали на летището при пристигането си от Холандия, че са болни и са чакали да си отидат вкъщи и там да кажат - това е престъпление, каза Борисов. Има статистика, че инфарктите са 50 процента по-малко", каза Борисов без да уточнява за какъв срок и какъв обхват имат тези данни.

"От последните 2-3 полета, идващи от Нидерландия, установяваме хора, които са положителни за COVID-19. Някои от тях са го знаели преди да се качат на самолета. Всички хора са издирени и изследванията продължават", обясни доц. Ангел Кунчев.

Проф. Мутафчийски коментира лечението на заразени с COVID-19 чрез кръвна плазма. "И двамата пациенти с прелята кръвна плазма са в много добре състояние. Клиничните им показатели се подобряват. Единият от тях е интубиран, като се очаква скоро да се екстубира. Целият екип очаква добрите новини и когато ги има, ще ви уведомим за развитието", каза той.

 

Мутафчийски: Молбата за начина на оповестяване беше лично наша (ВИДЕО)

Борисов: От две седмици Щабът ме умолява да спра да се гаврите с тях (ВИДЕО)

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.