Това обяви проф. Тодор Кантарджиев

Започва доставката на хлорохин в цялата страна. С количествата, произведени досега, ще има възможност за лечението на 2500 пациенти с коронавирус. Това стана ясно след среща на премиера Бойко Борисов и представители на Националниия оперативен щаб с директора на "Бул Био" Румен Кофинов.

Освен собствено производство хлорохин, страната ни разполага и с голямо количество дарения. А след Националния център по заразни и паразитни болести, премиерът посети и ВМА, където през последните няколко месеца с финансовата помощ от държавата бяха напълно обновени няколко операционни зали в Клиниката по ортопедия и травматология.

 

 

"Фирмата "Бул Био" има възможност за дистрибуция и лекарството хлорохин и още днес то ще бъде разнесено из цялата страна". Това заяви проф. Тодор Кантарджиев, който оглавява Националния център по заразни и паразитни болести. В четвъртък на посещение там бяха премиерът Бойко Борисов, началникът на Националния оперативен щан ген.-майор Венцислав Мутафчийски и директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

Запасите от хлорохин в момента са достатъчни за лечението на 2 500 пациенти. Това количество, заедно с даренията към Министерството на здравеопазването, ще стигне за лечение на 20 000 пациенти с COVID-19. 

"Така ще се повиши самочувствието на лекарите, че могат допълнително да помогнат на хората", каза още проф. Кантарджиев.

 

Ген. Мутафчийски каза, че успехът е безспорен. „Тъй като не се вижда ясен хоризонт на приключване на тази пандемия, това ни дава възможност за още по-голяма самостоятелност в страната, за да се справим с този проблем. Както и със защитните облекла и всички останали неща, които се направиха“, посочи той.

Началникът на Оперативния щаб припомни, че още в първите дни на епидемията дружеството на инфекционистите е разработило протоколи, в които има точен опис за използване на лекарството. 

По-късно Борисов посети и ВМА заедно с ген. Мутафчийски. Там премиерът се запозна с апаратурата и условията в залите.  С тях е и директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

„Планираме следващата седмица да се посети италианската клиника с правителствения самолет“, каза Борисов по време на посещението.

Министър-председателят благодари на всички лекари и санитари, които се грижат за болните.

 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.