Това решиха депутатите с одобрените на второ четене промени в Закона за здравето

Сериозни спорове в пленарна зала при гласуването на всяка една от мерките, които ще продължат да действат и след отпадането на извънредното положение.

С решение на Министерския съвет в страната ще може да се обявява извънредна епидемична обстановка. Управляващи и опозиция спориха дълго именно по тази точка.

След 13 май в сила остава задължителното носене на маски на закрити обществени места. Остават и санкциите за нарушаване на карантината и мерките. Всеки, който идва от чужбина, ще бъде 14 дни под карантина. Остава в сила и мярката 60/40.

А депутатите гласуваха - чадърите и шезлжонгите по Черноморието това лято трябва да бъдат поне 50 процента по-евтини в сравнение с миналата година.

Гласуват на второ четене промените в Закона за здравето

И днес най-големи спорове имаше около това кой и как може да обяви извънредна епидемична обстановка, след като страната излезе от извънредното положение.

„Няма как хем да отмените извънредното положение, хем да го оставите в действие. Стигне ли се до това ниво, при което трябва да се затварят цели градове, да се забраняват пътувания, да се затварят обекти, само Народното събрание е органът, който може да го направи”, заяви Крум Зарков от БСП.

Според правосъдния министър Данаил Кирилов разширяването на отговорността на изпълнителната власт не е противоконституционно. Критериите, по които ще се взима решение, нажежиха обстановката в зала.

 

 

„Подобни 8 точки могат да бъдат отнесени към всички инфекциозни заболявания на територията на страната, което означава, че здравният министър може когато и както си реши да обяви противоепидемични мерки ”, заяви Георги Михайлов от БСП.  

Правната комисия реши: МС да обявява извънpeднa eпидeмичнa oбcтaнoвĸa

„Ще трябва да се присъединим към притесненията на проф. Михайлов и колегите от ляво. Означава ли, че винаги, когато има регистрирани  случаи сред медицински специалисти, има възможност да се обявява непосредствена заплаха и трябва да се премине към извънредна санитарна ситуация”, попита Нигяр Джафер от ДПС.

„Това, което предложихме, е взето от официален документ на СЗО. Не бива да се прави пълна аналогия с извънредното положение”, заяви Даниела Даритков, председател на ПГ на ГЕРБ.

В крайна сметка текстовете бяха гласувани и дадоха правомощия на здравния министър да предлага на Министерския съвет кога да обяви извънредна ситуация. Депутатите приеха и предложението на ВМРО – да не се налагат наказателни лихви  в следващите 2 месеца на хората, които имат закъснения в плащанията на кредитите си към банки и колекторски фирми.

С промените в закона се удължава срокът на социалните мерки до есента. Ако има допълнителни средства, мярката 60/40 ще бъде удължена.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.