С тях ще стане ясно кога и как може да се пътува между страните-членки

Европейската комисия трябва да издаде днес точни указания и препоръки към туристическия бранш. С тях ще стане ясно кога и как може да се пътува между страните-членки.

Извънредното положение пада, остават част от мерките

В момента у нас все още важи 14-дневната карантина след прибиране от чужда държава, което би затруднило туризма. Европейската комисия призова държавите-членки, които налагат карантина на пътниците, да съгласуват своите действия. Особено важно е това да става между съседни държави, подчертават от Брюксел. Още не е ясно при какви изисквания ще бъдат допускани туристи в страната.

 Поне до края на май ще остане задължителната 14-дневна карантина след прибиране от чужбина. Очаква се обаче мерките за пътуванията постепенно да се разхлабват. Далечните пътувания са малко вероятни това лято и не са препоръчителни. Кои държави ще отменят правилата за влизане, съответно и карантината, ще зависи от това колко е висок рискът от заболяване в конкретната държава.

Без британски туристи по родното Черноморие тази година

По-свободното пътуване в рамките на Европа може да се случи в средата на юни. Държавите от ЕС обаче трябва да се координират и да е ясно кои държави са по-опасни от други.

„Тази карантина и ограничаването на движението, не може да остане вечно. Но всички министри в ЕС мислим как да не се стигне до втори и трети пик. Това засяга и бизнес пътуванията. Според мен, до края на месец май, карантината ще остане, независимо откъде се прибирате”, заяви Екатерина Захариева и допълни, че след 15 юни е възможно за държавите с по-нисък риск да падне.

Според министъра Великобритания е една от държавите с висок риск и макар всеки турист у нас да е желан, страната ни няма интерес да затваря хотели или населени места заради случаи с коронавирус.

Освен за туризма, свободното пътуване е важно и за бизнес пътуванията, коментира още Захариева.

„Ще направим предложения за краткосрочните бизнес пътувания да няма карантина”, заяви външният министър.

Очаква се Европейската комисия да даде препоръки на държавите как да стиковат мерките си за пътуване, така че да не страда бизнесът, но и да се контролира разпространението на заболяването.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК