Родителите му не могат да съберат сумата от 3 000 евро

Семейство от Пловдив има нужда от помощ за лечението на 3-годишния им син, който страда от детска церебрална парализа. За да проходи малкият Данаил, родителите му трябва да съберат непосилната за тях сума от 3 000 евро за операция в Сърбия.

Вече 8 години Ивелина и Илия са семейство Стоянови. Мечтаят да имат деца още преди да се оженят. След две неуспешни бременности, опитват да се сдобият с най-ценното и чрез  инвитро процедура. Така щастието за семейство Стоянови се оказва тройно и през 2016 г. на бял свят се появяват тризнаците – Самуил, Емануил и Данаил. Раждат се в седмия месец от бременността. Недоносените тризнаци прекарват първите месеци от живота си в кувьози. Докато две от братчета се развиват нормално, при Данаил се наблюдава завишен мускулен тонус и повишен риск от парализа. Страховете на родителите се превръщат в реалност, малко след като Дани става на 2 години.

„Братята му бяха проходили, а той - не. Бяхме чули за професор Чавдаров в София. Отидохме при него и още като го видя, ни каза, че за него това е ДЦП”, разказва майката Ивелина Стоянова.

След първоначалния шок, родителите на малкия Дани намират сили да започнат битка с коварното заболяване.

„Казаха ни, че е хубаво да се инжектира ботокс за отпускане на мускулите в крачета, но ефектът е временен. Ние решихме да пробваме. Стояхме няколко месеца в болницата, докато го инжектират. И действително имаше ефект, но за 2 месеца и половина”, разказва Ивелина. 

Сега 41-годишната майка не работи. Посветена е изцяло на тризнаците. За издръжката на семейството се грижи единствено бащата, който получава близо 1000 лева заплата. Заради диагнозата Дани има 95% ТЕЛК. Семейството получава 930 лева помощ от държавата. Момченцето има нужда от ежедневна рехабилитация, която излиза към 500 лева месечно.

„Рехабилитацията е 30- 45 минути. През другото време или аз трябва да му правя упражнения, или да идва някои вкъщи и да плащам. Вкъщи е като физкултурен салон. Рехабилитаторите ни казаха, че както е в залата, така трябва да е и вкъщи. Имаме си шведска стена. Скоро си направихме стълба, по която да се качва и да слиза. Обикаля с проходилка, която е за такива деца. Но трябва и за храна и облекло за тримата. Много ни е трудно”, споделя Ивелина.

Сега Дани има шанс да проходи. За целта обаче е необходимо да му се направи специална операция в Сърбия. Тя струва близо 6000 лв. Сумата е непосилна за семейството. Има разкрита дарителска сметка. За момента събраните средства са около 2500 лева.  

„Чухме за манипулация в Сърбия, която се прави от руски екип от лекари. Ефектът от фибротомията е за година и половина - две. Сега ни викат септември месец да отидем пак на преглед, след интензивни рехабилитации, за да се проведе първата манипулация. След време ще се наложи и още една, и още една. Всичко е според самия организъм”, разказва Ивелина.

Семейство Стоянови  вярва, че доброто е заразно и мечтата им ще се сбъдне.

Ако искате да помогнете, може да го направите по банков път:

IBAN: BG35UNCR70001523505399
Титуляр: Данаил Илиев Стоянов

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.