Четирима български евродепутати от различни партии се обединиха срещу спорния пакет

"Може да изглежда като сензация, че четирима души от четири различни партии са намерили начин да загърбят партийните си различия. Факт е, че го направихме. Това не е за първи път, мисля, че няма и да е за последен", заяви в ефира на "Плюс-Минус. Коментарът след новините" евродепутатът Андрей Новаков. Той, заедно с колегите си в Транспортна комисия на ЕП Петър Витанов от БСП, Илхан Кючюк от ДПС и Ангел Джамбазки от ВМРО, внесе поправки в спорния пакет "Мобилност".

СЪВЕТЪТ НА ЕС ПРИЕ ПАКЕТА „МОБИЛНОСТ”: Как ще отговори България?

"Променихме стратегията си, след като получихме нов мандат. Въпросът е не просто да се борим срещу пакета, но и да го променим така, че да може нашият бранш да се напасне. Това ще стане, ако камионът не се връща и не се налага шофьорът да се връща на всеки 3 седмици", обясни Новаков и подчерта, че се работи и по допълнителни планове. Евродепутатите атакуват разпоредбата и се надяват тя да отпадне. За тях е "лудост" да се връща празен камион. Пакетът "Мобилност" ще се гледа отново през юни.

България получи подкрепа от още 3 страни срещу пакета „Мобилност”

"Длъжни сме да реагираме без да търсим извинения. Не може редом със спасителния план за Европа, да се вкарва и този пакет. Считам  за малко шизофренично с едната ръка да чертаеш зелени коридори, с които рафтовете на магазините да не остават празни, а в същото време да казваш - "На всеки 8 седмици ще се връщате". Мисля, че ползите, за която и да е държава, подкрепяща въвеждането на този пакет, са повече политически, отколкото икономически. Истината е, че без българските, полските и румънските шофьори, много стоки въобще няма да пътуват", каза още Новаков. Според него шансовете промените да бъдат приети са по-големи, отколкото са били преди година.

Европейските държави одобриха пакета „Мобилност”

Ако се стигне до събиране на мнозинство и пакетът "Мобилност" бъде приет в настоящия му вид, той няма да влиза в сила 18 месеца, когато е преходният период. През това време България и още няколко други държави ще го даде на съд, за да бъде преборен по юридически път. Според Новаков, Европа е оцеляла по време на пандемията, именно защото не е имало пакет "Мобилност".

Целия разговор с Андрей Новаков гледайте във видеото.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.