Според председателя на БЛС обществото е разбрало, че трябва да се спазват определени хигиенни мерки

"Оценявайки риска, трябва да започнем да се отваряме поетапно и с ясно разчертан план. Доброто от тези два месеца на извънредно положение е, че имахме сблъсък с нещо неочаквано. Ясно стана, че някои се заразяват и не боледуват, а други боледуват много тежко", заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров в ефира на "Плюс-Минус. Коментарът след новините". Според него, благодарение на това, цялото общество е разбрало, че трябва да се спазват определени хигиенни мерки, които са лесни за изпълнение. Ако всеки ги спазва, няма да бъдат необходими колективни мерки, смята още той.

65 нови случая на коронавирус у нас, сред тях - 9 деца (ВИДЕО)

"Смятам, че българското общество достатъчно добре се запозна с коронавируса и мерките. За всички стана ясно, че това се случва в целия свят и води до тежки последици за някои хора. Според мен това, което казва Щабът, е много важно. Ако излезем от локалното разпространение и имаме данни за дифузно разпространение и увеличение на броя на заразените и приетите в болници, това е нещото, което трябва да ни притеснява ", добави д-р Маджаров. Според него обявените заразени до момента са локализирани в огнища и това е благодарение на взетите до момента мерки.

Извънредното положение пада, част от мерките остават

"Със сигурност сега е дошъл моментът да възстановим контактите с пациентите. Да живееш, без да си правиш профилактични прегледи, означава да не си отговорен за собственото си здраве. Това е нашата задача - да успокоим пациентите. Запазвайки си предварителен час, взимайки предпазни мерки, да посетят лекар", съветва д-р Маджаров, но препоръчва да се избягва струпването пред лекарските кабинети. Според него със сигурност има пациенти с тежки заболявания, които са се влошили по време на извънредното положение.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.