Обмислят се варианти за отваряне на детските градини

От днес се разрешават трансплантациите. A Щабът и премиерът спешно обсъждат и евентуалното отваряне на детските градини. Кога да отворят те е въпрос, който продължава да стои на дневен ред. Според Щаба обаче все още има риск и е рано за тази стъпка. Трябва да се изчака поне още седмица.

България вече е в извънредна епидемична обстановка

Трансплантациите бяха забранени през последните два месеца, а тяхното възстановяване е жизненоважно за стотици българи, които чакат за нов орган. За периода от 13 март до 13 май у нас е имало две донорски ситуации, органите обаче са били предоставени в чужбина. Заради коронавируа трансплантацииите вече ще се правят по специалвн протокол,ха решението за възстановяването им е взето след консултация с Националния оперативен щаб.

Детските градини остават затворени

Проблеми с бъбреците водят Златко в Клиниката по нефрология. Състоянието

на мъжа е сериозно, а изходите за него са два. „Единият е хемодиализа, а другият, на който се надявам, е трансплантация“, казва той.

Негови близки са готови да му станат донор. Затова и мъжът си отдъхва след новината, че трансплантациите вече са разрешени. По-спокойни са и лекарите. „Този метод на лечение вече се възстановява и многоо хора ще имат шанс“, коментира проф. Емил Паскалев от Клиниката по нефрология и трансплантация в УМБАЛ „Александровска“.

В условията на COVID-19 трансплантациите ще се извършват при стриктен протокол, за който е почерпен опит и от чужбина.

 

 

„Въпросът беше да се изготвят алгоритми, които да дават максимална сигурност. Никога няма да кажа 100%. Някой може ли да го каже това нещо? Това би означавало, че не си разбира от работата, а аз поне от тази работа със сигурност разбирам - от 11 години се занимавам с чернодробни трансплантации“, коментира Венцислав Мутафчийски.

Едно от задължителните изсиквания ще бъде отрицателен тест за коронавирус. Внимателно ще бъдат проследявани всички контакти на донорите.

„Същото се касае и реципиентите. Те също ще се изследват и ще се разпитват какви контакти имат назад във времето“, каза проф. д-р Никола Владов от Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантация във ВМА.

При доказана коронавирусна инфекция на реципиента - медиците ще лекуват нея, а трансплантацията ще бъде отложена във времето.

31 нови случаи на коронавирус у нас, общият брой е 2100 (ВИДЕО)

Заради по-крехката си имунна система трансплантираните пациенти са особено уязвими. „Тези пациенти винаги са обект на изключително спазване на мерките за предпазването им всякакви зарази“, посочва д-р Владов.

Под особено лекарско наблюдение са и хроничноболните с коронавирус. „Всеки,който не вярва, аз лично ще му съдействам да стане доброволец във ВМА за три дни и да наблюдава как боледуват тези болни“, заяви Венцислав Мутафчийски.

Междувременно от Щаба отчетоха като плюс разпространението на инфекцията в отделни огнища. „Колкото по-голяма лъжица ползваш, толкова повече ще извадиш. Потвърждава се, че има клъстерно разпространение на болестта и така можем да  съсредоточим противоепидемичните мерки  за ограничаване“, посочи още Мутафчийски.

Ако тази тенденция се запази, шаносвете да се върнем към нормалния си живот се увеличават, категорични са от Щаба. „Всъщност, това е новата нормалност. Никой не говори за отпадане на физическата дистанция“, каза още Мутафчийски.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.