През последните дни властите потвърждаваха по не повече от 7 нови случая дневно

Словения стана първата европейска държава, която обяви официално край на епидемията от коронавирус. През последните две седмици властите потвърждаваха за не повече от 7 нови случаи на ден. Все повече държави започват да вдигат ограниченията, макар и предпазливо.

Отсега нататък хората, пристигащи в Словения от други държави в Европейския съюз, няма да бъдат поставяни под карантина. Държавата с двумилионно население граничи с Италия, Австрия, Унгария и Хърватия и през територията й минава значителен трафик между източна и Западна Европа.

Обявиха извънредна епидемична обстановка (ВИДЕО)

А в Швеция премиерът на страната защити мерките на своето правителство срещу коронавируса. Вместо да наложи пълно затваряне на бизнеса и обществения живот, Стокхолм прибягна до комбинация от законодателство и препоръки, които медиите по света определиха като относително мека политика. Премиерът обаче отхвърли това схващане и поясни, че шведският модел се основава на доверието между хората, които са отговорни и постъпват правилно, и депутатите и другите власти. „Животът не върви по старому в Швеция. Много хора си стоят по домовете, което оказа положителен ефект върху ограничаването на епидемията. Нека да подчертая също, че няма шведска стратегия за създаване на стаден имунитет срещу COVID-19”, коментира премиерът на страната Стефан Льовен.

Засега Швеция няма намерение да отслабва ограничителните мерки, каза премиерът. „Вирусът не познава граници. Солидарността между европейските страни е важна и силното европейско сътрудничество е ключово за преодоляване на кризата“, каза Льовен.

ООН: Светът е заплашен от глобална криза на психичното здраве

Въпреки стабилния спад на смъртните случаи, Испания започна да налага карантина на идващите от чужбина пътници. „Не можем да напускаме дома си 14 дни, освен, ако ходим до магазин или доктор. Казаха ни да спазваме дистанция и винаги да носим маска навън“, сподели Росали Гайего.

Властите удължиха сегашните ограничения за влизане в страната до 15 юни и ограничиха достъпа до пет летища и осем пристанища. Мярката предизвика недоволството в съседна Франция. Париж обяви, че ще отговори с реципрочна карантина за идващите от Испания.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.