В населеното място са предприети най-строгите мерки

Разградското село Ясеновец е под 14-дневна карантина от днес. Причината е ръстът на болните от COVID-19 в населеното място. Случаите на инфектирани с коронавирус там са девет, а пет от тях се лекуват в болница. 

Поставят под карантина село Ясеновец заради огнище на коронавирус

Точно в 7.30 тази сутрин всички пътища от и към Ясеновец бяха затворени с полицейски постове. Пропускаха се само транзитно преминаващи или пътуващите по работа.

„Предприели сме необходимите мерки - всички малки, странични и черни пътища, които водят до селото, да бъдат затворени”, посочи началникът на „Охранителна полиция” – Разград Божидар Божков.

В селото няма паника, разказаха местните.„Истината е, че хората се страхуват. Една част от тях не вярва на ситуацията”, каза Ахмед Ахмедов.

 

 

Не е ясна причината за големия брой заразени с COVID-19. В селото се носи слух, че е имало сватба и така се е разпространила заразата. Затова и от днес мерките за контрол в населеното място са затегнати. Не са разрешени посещенията в кафенетата, а в магазините се влиза само с предпазни средства.

 

 

„Вчера Община Разград е пръскала цялото село, днес пак ще повтори. Аз съм сигурен, че ще има и недоволни, но призовавам жителите на областта да запазят спокойствие. Живеещите в Ясеновец да бъдат дисцплинирани и много внимателни”, апелира областният управител на Разград Гюнай Хюсмен.

Около 4 000 души  в селото ще останат под карантина.

"Тук имаме функциониращ здравен медиатор в Ясеновец, включително органите на МВР и представители на регионалната здравна испекция, така че в това отношение нямаме никакви оплаквания, хората са отговорни и се спазват карантинните мерки", казва Ахмед Ахмедов.

Повече гледайте във видеоматериалите. 

Репортер: Наталия Йорданова

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.