Водата вече е годна за пиене

Край на водоноските в Хасково. След тригодишна забрана, водата там вече е годна за пиене и готвене. Как беше решен проблемът?

„Във водата на Хасково вече няма отклонения в нормите. Това се случва благодарение на светкавичната намеса на правителството, което отпусна 2 млн. лева за справяне с кризата. Построени бяха 8 нови сондажни кладенци и два водопровода, които спомогнаха за смесването на чистата вода с останалата“, каза управителят на ВиК-Хасково Тодор Марков.

Той добави, че старата вода е била смесена със старата, като по този начин показателите са паднали значително.

Водата в Хасково вече е годна за пиене

На 4 февруари са взети първите проби от водата. Изследвани са за различни показатели. Втората проба е взета на 11 март. Предписано е на ВиК да направят допълнителни изследвания за алфа активност, обясни директорът на РЗИ-Хасково д-р Соня Димитрова. Тя допълни, че от РЗИ е подготвено предписание, което ще бъде връчено на ВиК-Хасково. То задължава дружеството да прави редовни тестове през първите три месеца.

„Ние похарчихме доста средства за последните 3 години", добави кметът на Хасково Станислав Дечев. Той съобщи, че са похарчени близо 700 хиляди лева за снабдяването на детските градини и училища с годна питейна вода.

Още по темата гледайте във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.