Има ли напрежение в града?

В деня на отварянето на детските гладини - първа положителна проба за коронавирус в ясла. Случаят е от Кнежа. Служителка в детското заведение е била тествана, а вчера е установено, че е болна от COVID-19.

Започва поетапно отваряне на детските градини и яслите

Положителната проба за корорнавирус е на служителка от администрация. Тя е счетоводител и е на 4-часов работен ден. Нямалa е досег с останалата част от персонала. Въпреки това се налага яслата да остане затворена .

 

 

След като издаде заповед за отваряне на детски ясли и градини в общината, днес, кметът на Кнежа превантивно издаде нова заповед, която отменя връщането на децата в яслата.

„Заразената служителка не е имала досег със здравен или педагогически персонал. За да не се допуска обаче разпространението на заразата и за да може всички нейни колеги и здравният персонал да се изследва – няма да отворим детската ясла. Ще затворим и млечната кухня, която досега не е спирала да работи”, посочи кметът на Кнежа Илийчо Лачовски.

Какви мерки трябва да спазват детските градини, след като отворят врати?

Около 140 семейства ще бъдат засегнати от факта, че на 26-ти май яслата и млечната кухня към нея няма да работят. Напрежение сред хората в Кнежа обаче няма.

„Днес очакваме РЗИ да дойде на място и да даде пълни указания. Най-вероятно ще трябва да  се определят контактните лица на служителя, за да бъдат тествани и те. Така ще се разбере дали има по-голяма зараза или е единичен случай”, допълни зам.-кметът на Кнежа Капка Митева.

Родителите на децата, използващи детската ясла, няма да бъдат пренасочвани към други ясли или градини.

Повече гледайте във видеоматериалите. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.