Информация сочи, че сградата е с изтекло разрешение за строеж

Проверяват строежа на небостъргача “Ай Тауър” в София. Сградата се намира в центъра на София, на Солни пазар. Върховната административна прокуратура сезира Дирекцията за национален строителен контрол да извърши незабавна проверка на законността й. А причината - информация в медиите, в която се твърди, че изграждането на небостъргача се извършва при изтекло разрешително.

От публичните регистри става ясно, че първото разрешително е издадено на 28 септември 2012-та година, с възложители Стоян Аргиров и Виторио Гори и компанията “Ай Ти Риъл Естейт”. Има съмнения, че зад строежа стои и укриващият се в Дубай Божков. За Нова телевизия, от институциите заявиха, че ще коментират казуса, след като бъде извършена проверката. А от Столична община допълниха, че не са запознати със становището на прокуратурата.

“Считам, че контролният орган, който упражнява контрол върху този тип разрешение за строеж от първа, втора, трета категория е ДНСК. Разрешенията за строеж са публични, качени са на сайта. Всички строежи в София имат разрешение за строеж. Незаконните строежи се премахват”, каза главният архитект на Столична община Здравко Здравков.

А от компанията изпратиха свое становище до медиите:

"По повод публикуваните в медиите фалшиви новини през последните дни относно строежа на сградата ITOWER в гр. София собственикът ITOWER DEVELOPMENT ЕАД би искал да уведоми, че:

ITOWER DEVELOPMENT ЕАД няма абсолютно никаква връзка и отношения с бизнесмена Васил Божков или притежавани от него компании. Всички необходими разрешителни за строеж на сградата ITOWER в гр. София са издадени и са валидни в съответствие с приложимото българско законодателство", казват те.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.