Бригадата в САЩ е под въпрос

Заради пандемията от COVID-19 хиляди студенти са в изчакване. Ще заминат ли на бригада в Щатите. За момента пътуванията не са отменени, а само отложени, заявиха за NOVA от външното ни министерство.

Всяка година около 6 хиляди български студенти се отправят към Америка. Бригадите трябваше да са в ход от средата на май. Вече няколко пъти обаче датата се отлага, като засега е насрочена за средата на юни. Издаването на визи също е отложено за неопределен период, което поставя много студенти в ситуация да се откажат от мечтаното пътуване.

В края на март началникът на оперативния щаб - ген. Мутафчийски, беше първият, който охлади ентусиазма на студентите, готвещи се за бригади. “Хиляди студенти не се готвят да пътуват никъде. Това е моят отговор”, заяви тогава ген. Мутафчийски.

За трета поредна година Нели подава документи за програмата. Това е последното лято, в което студентката има право да се възползва от офертата за културен обмен. Полетът й е след седмица.

„Капарирала съм си самолетния билет, платила съм застраховка и визата. До момента съм дала хиляда долара“, разказва Нели Стоилова.

В случай, че се откаже да замине на бригада Нели изчислява, че ще може да възстанови само половината от дадената сума. Тъй като няма застраховка при отказ от пътуване, ще трябва да плати неустойка в размер на хиляда лева.

Като част от Асоциацията на участниците в студентски бригади Нели следи и ситуацията с десетки други българи, готвещи се за бригади.

„Самите работодатели забавят старта на програмата и най-вероятно няма да се случи. Знам, че има доста хора, които са теглили кредит и за тях това е доста неприятна ситуация. В момента има доста недоволни студенти за това, че няма да им се връщат пари или ще плащат неустойки, за които нямат вина“, казва още Нели.

От американското посолство у нас препоръчаха на студентите да следят страницата на Бюрото по културни и образователни въпроси към Държавния департамент.

"Държавният департамент временно преустанови издаването на визи във всички посолства на САЩ. Нашите мисии в чужбина ще възобновят рутинните визови услуги възможно най-скоро, но в момента не можем да дадем конкретна дата. Пътуващите могат да бъдат поставени под карантина, ако решат да пътуват до Съединените щати."

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.