Жители на крайморския град излязоха на протест заради замърсяването на водите

Водата на плажа край дефектиралата тръба за отходни води във Варненското езеро е чиста. Това показват данните на РЗИ. Започва вадене на втората част от тръбата. Ремонтът се извършва аварийно. Заради ситуацията от Областна администрация за изискали доклади от всички обекти, които се намират в района на езерото.

Планктон или авария замърси Варненския залив? (ВИДЕО)

Десетки жители на града излязоха на протест и поискаха да има наказани за екокатастрофата със скъсаната отходна тръба в морето край града. Събралите се варненци изказаха възмущението си, че за аварията от миналото лято се е разбрало чак тази година.

От РЗИ-Варна са взети проби от 23 зони по Северното ни Черноморие - от Златни пясъци до Бяла. Качеството на 21 плажа е отлично.

"Тези, които са с добро качество, са Офицерски плаж и Аспарухово. До началото или средата на октомври миналата година е било последното пробонабиране и качеството на водата е било или отлично, или добро", обясни д-р Дочка Михайлова от РЗИ-Варна.

Стотици килограми мъртва риба на брега на Варненското езеро (ВИДЕО+СНИМКИ)

Според данните на РЗИ, дори веднага след аварията на тръбата миналата година, показателите на водата не са се влошили. За  спешния ремонт са ангажирани 1 робот, 14 души и три плавателни съда. Средствата за него - 1, 3 млн., са отпуснати от Регионалното министерство.

"Започват и дейностите по изкопаването на траншеята, в която ще бъде положена новата тръба. От 12 метра от южната страна на дъното тръбата трябва да бъде положена на 22 метра. Екипите водолази, които работят по аварията, са мотивирани да работят и денонощно, когато това позволява", обясни кметът на града Иван Портних.

Ремонтират тръбата, замърсяваща водата във Варненския залив

До седмица Областна управа на Варна ще е готова с доклад за потенциалните замърсители на Варненското езеро.

"Освен РЗИ, "Басейнова дирекция" и РИОСВ, искам информация и от държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура", от пристанищата, от трите общини - Белослав, Девня и. Припомням, че освен тези източници, има и две реки, които се вливат във Варненското езеро", заяви областният управител на Варна Стоян Пасев.

 

 

Приключи и обществената поръчка за удълбочаване на езерото. Това, според властите, ще покаже всички тръби, които са заустени във водоема.

Репортери: Николай Николов, Деян Герговски.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.