Руският лидер заяви, че постоянният спад в новите случаи отваря пътя за ново отслабване на ограничителните мерки

Президентът Владимир Путин заяви днес, че ситуацията с коронавируса в Русия е започнала да се подобрява и това създава позитивна среда за облекчаване на въведените рестрикции. Властите, от своя страна, отхвърлиха твърденията, че данните за смъртността в Русия се занижават, предаде БНР.

По видеоконферентна връзка с висши представители на властта в Русия Путин изтъкна намаляващия брой на случаите в Москва и други региони. "Тази позитивна динамика не е с темповете, които бихме желали, понякога дори е нестабилна, но все пак я има", каза той.

Русия е на второ място по брой на инфекциите след САЩ с 326 448 случая, включително 3249 смъртни.

СЗО: Новият епицентър на COVID-19 е Южна Америка

Руският лидер заяви, че постоянният спад в новите случаи отваря пътя за ново отслабване на ограничителните мерки, но подчерта, че трябва да бъде запазен болничен капацитет, в случай че има нова вълна на зараза.

Представителите на властовите органи докладваха на Путин, че притокът на пациенти с Ковид-19, в частност на такива в тежко състояние, е намалял. Руският президент отбеляза, че болниците в Русия могат да приемат над 165 000 пациенти с коронавирус и към момента две трети от капацитетът им е запълнен.

Смъртността от Ковид-19 в Русия продължава да е впечатляващо ниска, около 1 процент, което предизвика подозрения на запад, че в Русия се занижава броят на жертвите. Руските власти отхвърлиха това твърдение и заявиха, че този нисък брой е резултат от ефикасните превантивни мерки и масовото тестване.

Бразилия е новото световно огнище на COVID-19

По време на днешния видеоразговор с Путин вицепремиерът Татяна Голикова заяви, че подходът на Русия при броенето на жертвите е в съответствие с директивите на Световната здравна организация и по-прецизен от този в други страни.

Тя прогнозира, че през май смъртните случаи значително ще нараснат с оглед на големия брой инфекции през последните седмици. "През май ще има значително повишение на смъртността, съдейки по оперативните данни за последните три седмици", докладва Голикова на Путин.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.