Екипът там успя още в началото на 2020 г. да обезвреди изключително опасен облак над Долината на розите

В село Тъжа е изградена най-модерната към този момент в България оперативна станция за борба с градушките. Хората в нея имат за цел да следят и направят всичко възможно да неутрализират възможността за падане на опасните късове лед.

Още в първите работни дни на 2020 г. екипът успя да обезвреди изключително опасен облак над Долината на розите и по специално над град Казанлък.

„Това са много, много мощни системи. Един градоносен облак може да събира в себе си енергия, колкото 5-6 атомни бомби от порядъка на тези хвърлени в Хирошима и Нагасаки. Това са огромни енергии“, каза Димчо Михалев, директор РД „Борба с градушките“.

Започва сезонът за борба с градушките

Образуването на тези опасни енергии на територия от над 100 километра в Централна България от Сопот до Гурково се следи от 6-ма експерти в Оперативния щаб. В края на април успяват да неутрализират мощен градоносен облак над Казанлък.

„По най-бързият начин се измерват височините в облака, дава се мястото, където трябва да бъде внесен този реагент“, поясни Янка Петрова, ръководител станцията.

Формирането на градоносни облаци около планините става изключително бързо.

„Облакът се състои от много малки по размери частички. Тези частички е необходимо да нарастнат до валежни размери. В един облак има силни възходящи движения. Те ги държат на височини в преохладената част от 0 до -20 градуса в атмосферата“, каза Михалев.

Държавата създава фонд за борба с градушките

„Нашата идея е ние да се намесим така, че да създадем конкуреция на тези градови кристали, които и без това си ги има в облака, тоест ние да им отнемем част от водната пара, за да не могат те да станат толкова големи и при своето падане към земята да падат като ситен град, суграшица, като дъжд на едри капки“, заяви той.

22 са площадките към станцията, от където се изстрелват специални противоградни системи.

Огромна трудност при работата е, че операторите на станциите са на 6 месечни договори. Липсват физици, математици.

„Добре е техните договори да бъдат също постоянни, за да останат и млади хора“, смята Димчо Михалев.

Станцията в Тъжа пази от градушки изключително гъсто населен район. В него има огромно разнообразие от земеделски култури. Не се стреля над населени места с ракети, а цялото оборудване от ракети, до пускови станции, радари и софтуер е българска разработка. 

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.