Плодовете поскъпват сериозно, докато стигнат до пазара

Всяка година наблюдаваме един сезонен феномен - набъбването на цената на черешите по пътя им от дървото до сергията. Обикновено хората, които ги произвеждат, печелят най-малко, защото често са притиснати от избора да продадат евтино или да изхвърлят. И затова черешата се продава най-евтино в черешовите масиви - за около 2 до 3 лева за килограм. Пътят от там до пазара оскъпява черешата с 2 лева и на сергията тя вече е 5 лева за килограм.

Ще има ли български череши на пазара и на каква цена?

Производителите опитват късмета си и на главния път за София, вече в търсене на платежоспособни купувачи. Там изкушават преминаващите с череши за по 7 лева. Но обикновено не стигат до нещо повече от дребни продажби. И тогава, притиснати до стената, те започват да продават на прекупвачите. Чрез тях черешите стигат до борсите, а оттам - и до пазарите в градовете. По веригата всеки добавя по малко в цената и на пазарите цената е доста по-различна от тази в масивите. Варира между 8 и 10 лв.

Най-големият пазар за черешите си остава столицата. Там производителите се надяват да получават и по-високи цени, поне в началото на кампанията. 

Още по темата гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.