В Тайланд пък, уличен артист черпи вдъхновение от медицинските работници

Въпреки засилените мерки за безопасност по света, изкуството намира своя начин да радва хората - макар и от дистанция. Френският град Кан замести своя филмов фестивал с автокино. В Тайланд пък, уличен артист черпи вдъхновение от медицинските работници.

Всяка друга година, френската Ривиера би била в разгара на емблематичния филмов фестивал в Кан. Пандемията на COVID-19 сложи прът в колелата на индустрията, но не и в ентусиазма на киноманите. Така, вместо червени килими, световни звезди и бляскави рокли - местните жители превърнаха Ривиерата в автокино.

Италиански виртуоз огласи Канале Гранде с изпълненията си на пиано (ВИДЕО)

“Нашата цел е да покажем, че Кан обича фестивала и киното. Ще продължим да го правим през цялата година, защото филмите ни липсват“, заяви кметът на Кан Давид Линар.

51 автомобила се събраха при засилени мерки за безопасност, а зрителите, снабдени с пуканки и напитки, се насладиха на класиката „Извънземното” на Стивън Спилбърг.

„Имаме всичко необходимо - пуканки, храна, място на първия ред. Ще бъде страхотно“, каза преди началото на филма Лионел Бутин, жител на Кан.

А в Тайланд, местният уличен артист Муе Бон се включи в борбата срещу COVID-19 с цветните си графити, вдъхновени от хората на първа линия.

КАРАНТИННА ФОТОГРАФИЯ: Между тъмнината и светлината през обектива на Иво Орешков

„Не можем да разчитаме само на медиците, трябва да им помогнем, да махнем част от бремето им. Искам да свърша своята част - да напомня на хората за ситуацията“, каза той.

Самият той нарича графитите си „крилати създания”. И въпреки че предпочита уличните фасади вместо платното или скицника, негови творби стигат чак до САЩ и Европа.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.