Кога може да се очаква затихване на епидемията?

„От това, което виждаме, втора вълна едва ли ще има. Трябва да приемем обаче, че този вирус най-вероятно няма да изчезне. За да има втора вълна, са нужни предпоставки за това. Например, да има огнища, където заразата да се поддържа. Не трябва да забравяме, че навременно предприетите противоепидемични мерки в България също дадоха своя резултат“. Това каза в ефира на "Здравей, България“ председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров.

Само 6 положителни за COVID-19 от 443 изследвани (ВИДЕО)

 

 

Той добави, че бъдещите мерки за справяне със заразата ще бъдат целенасочени. Това означава, че където се появи вирусът, той ще бъде ограничаван на място, без да има затваряне на квартали или градове и ограничения в икономическите процеси на страната.

„Тенденцията е ясна. Броят на заразените е нищожен. Трендът и за Европа е случаите да стават по-малко. Няма как хората да бъдат ограничавани постоянно“, добавя доц. Киров.

Относно сезонния грип, доц. Киров обясни, че докторите знаят, какво да правят. „Там ние имаме оръжия, като ваксината, която помага да се боледува по-леко и да не се стига да сериозни състояния. Имаме и доказани препарати. При коронавируса нямаме нищо“, каза той.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.