Това потвърди външният ни министър Екатерина Захариева

Българският капитан на кораб, отвлечен край бреговете на Африка преди месец, вече е в безопасност. Новината съобщиха от външното ни министерство. Очаква се съвсем скоро мъжът да се прибере в България.

В най-скоро време той ще кацне на българска земя, съобщиха от МВнР. Не се дава много информация по случая, заради разследването. По информация на NOVA става въпрос за 49- годишен мъж с дългогодишен опит в работата си. Той е в добро здравословно състояние.Транспортиран е от Африка в Германия и ще се прибере у нас със самолет.Тук с нетърпение го очаква семейството му.

Българският капитан и седем от моряците в екипажа на кораба „Tommi Ritscher“ бяха взети за заложници от пирати на 19 април край бреговете на град Котону в Бенин. Контейнеровозът плава под португалски флаг, а транспортната компания, която го обслужва, е базирана в Германия. След множество преговори, месец по-късно новините са добри.

МВнР: Има българин сред отвлечените край Бенин моряци

Освободени са и останалите седем моряци, съобщиха в официална позиция до NOVA от фирмата собственик на кораба. „8-членнят екипаж, който беше отвлечен от пирати на Котону, Бенин, на 19 април е освободен. Моряците се връщат обратно при семействата си. Те са преминали медицински прегледи и са в добро състояние, като се има предвид прекараното време в плен”, обясниха от компанията.

Подробности за преговорите и евентуален откуп обаче не се дават. Сега българският моряк е в Германия,където дава показания.В момента освободения капитан вече е с временен паспорт,  за да може да пътува и в крайна сметка да се прибере вкъщи. Засега няма точна информация кога ще се прибере капитанът и къде ще кацне самолетът му.

 

 

 

МВнР проверява информация за атакуван от пирати кораб с български моряци

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.