Страната отваря границите си, но под условие

Първата страна без коронавирус в Eвропа вече е факт. Черна гора обяви, че е преборила болестта. Нови заразени няма от дни. Властите дори призоваха туристите да идват, защото в страната е безопасно.

Същевременно на много места борбата с епидемията продължава, а Rспания обяви 10-дневен траур за хилядите починали.

Бившата югославска република Черна гора обяви себе си за първата страна в Европа, свободна от коронавирус.

"След като сега сме дестинация свободна от коронавирус, свалям маската си и ще ви говоря свободно. Днес, 68 дни след първията регистриран случай, няма нито един заразен с коронавирус в Черна гора. Спечелихме битката срещу този зловещ вирус. Черна гора е първата страна в Европа, която се освобождава от него. Този успех е поделен между интитуциите и всеки един гражданин на Черна гора“, заяви премиерът на Черна гора Душко Маркович.

Венеция отново приема туристи

Страната разчита изключително много на туризма. Ще бъдат отворени границите без ограничения за всички държави, които имат по-малко от 25 заразени на 100 000 души население. Подгорица включи в списъка Хърватия, Албания, Словения, Германия и Гърция. Въпреки това, надеждите да бъде спасен сезона не са големи.

"Можем изцяло да забравим за този туристически сезон, но да се надяваме, че поне хората от съседните държави ще дойдат сега, след като границите са отворени“, коментира Лука Раткович, жител на Подгорица.

Днес и Чехия обяви, че може да си позволи допълнително облекчаване на мерките. Бяха отворени наземните контролно-пропускателни пунктове по границите с Германия и Австрия. Пристигащите са длъжни да представят документ, че не са болни от коронавирус. Позволението за пътуване обаче важи за съседните две страни, а ще се налагат и големи глоби, ако гражданите отидат в други държави. От днес са позволени и международни полети до Бърно, Острава и други градове. Досега самолети от чужбина можеше да пристигат само в Прага.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.