Как се стигна до развръзката?

Капитанът на кораба, който беше отвлечен край Бенин, е освободен и вече се е прибрал в България. Това съобщи в предаването „Здравей, България“ заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев.

Детайли от операцията, с която са били освободени пленените моряци не са известни. Пиратските набези около Африка зачестиха в средата на миналото десетилетие. А най-честото освобождаване на пленените моряци става след плащане на откупи. В конкретния казус се знае  само, че всички държави, които са имали хора на кораба са участвали в преговорите с похитителите.

Българският капитан се е прибрал вчера с полет от Германия. Той прекара около месец в плен, след като управлявания от него контейнеровоз е превзет от пирати край Бенин. Тогава 11 моряци успяват да избягат, но осем попаднаха в плен.

„Беше проведена много добре обмислена и координирана операция от няколко държави”, обясни Георгиев. Той даде висока оценка на кризисния щаб към МВнР, който е отговарял за координацията с другите засегнати страни.

МВнР: Има българин сред отвлечените край Бенин моряци

И преди 20 години, и сега преговорите са трудни, отчитат от външното ни министерство. Особено при последния случай, край Бенин, в който екипажът е от различни държави.

Георгиев допълни, че собственикът на кораба е бил силно ангажиран с операция. Тя се провела в сътрудничество с германските институции и с държавите, които имаха свои граждани на кораба – България, Украйна, Русия и Филипините.

Заместник-министърът на външните работи обясни, че на капитана са му направени медицински прегледи, които са показали, че е в добро физическо състояние. Все още обаче е в шок от преживяното.

От компанията, която е оператор на кораба за втори ден отказаха да направят официален коментар. Но пред външното ни министерство са заявили, че очакват българският капитан скоро отново да плава. "Надявам се скоро да се завърне и на работа, тъй като от компанията, в която той работи казаха, че е един страхотен специалист, на когото много държат", допълва Георгиев.

Българският капитан, отвлечен от пирати край Бенин, вече е на свобода

 

 

Георг Георгиев допълни, че при прибирането на освободените моряци са възникнали множество казуси, свързани със задължителната 14-дневна карантина в някои страни. Георгиев обясни, че все още има места с прекъснати полети и нарушени връзки заради епидемичната обстановка, създадена от коронавируса. „Имахме граждани на Филипините, които не можеха да стигнат от вътрешен остров до столицата. Бяха прекъснати вътрешните полети. Имахме граждани в Аржентина и Малта. Нашите представители организираха полети, понякога комбинирани, за да могат да се приберат нашите граждани“, каза Георг Георгиев.

Подробности дали е платен откуп за българският капитан и другите 7 пленени моряци няма. Обичайно такъв тип информация се избягва, за да не се стимулират допълнително пиратските набези, които и без това са чести.

Целия разговор гледайте във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.