Той има за цел да гарантира висока степен на защита на здравето и интересите на потребителите

Парламентът прие изцяло нов Закон за храните. Той урежда изискванията към безопасността на храните, към бизнес операторите и лицата, работещи в обекти за производство, преработка и или дистрибуция на храни, изисквания за опаковане, етикетиране, представяне на храни, както и за обектите за производтво и търговия на едро и на дребно с материали и предмети, предназначени за контакт с храни. Законът урежда още изискванията за натуралните минерални, изворните и трапезните води.

Масови проверки по магазините по разпореждане на прокуратурата

Разпоредбите касаят още и етикетирането на храни. Обозначението „Добит в България“ или „Продукт от България“ се поставя върху първични продукти, които са доибити на територията на България. Обозначението „Продукт от България се поставя върху храни, когато основната съставка, използвана за тяхното производство, е добита на територията на България и всички етапи на производствения процес се осъществяват на територията на страната.

Текстовете предвиждат още информацията за храните, предлагани на територията на България, включително и на етикета, да се предоставя на български език.

 

 

Прокуратурата проверява опасен дезинфектант в търговската мрежа

Част от закона касае и рекламата на храни. Текстовете гласят, че деца не могат да участват в реклами на ГМО и храни, които не отговарят на изискванията за здравословно хранене.

„Ще има изисквания, за да се търси последваща отговорност при случаи на нарушения, които установява компетентният орган. Миналата година, когато беше епидемията от африканска чума по свинете интернет беше залят от обяви за продажба на живи животни, абсолютно нерегламентирани. Не можехме да установим кой дава тези обяви, много по-невъзможен и труден беше контролът. Всичко това сега ще се регулира“, обясни министър Десислава Танева.

Съгласно текстовете при възникване на хранително заболяване, бизнес операторите оказват необходимото съдействие на съответната регионална здравна инспекция и областна дирекция по безопаснос тна храните за ограничаване и ликвидиране на заболяването.

 

 

Законът предвижда работещите в обект за производтво, преработка или дистрибуция на храни, да подлежи на предварителни периодични медицински прегледи.

Законопроектът има за цел да гарантира висока степен на защита на здравето и интересите на потребителите по отношение на храните, както и да осигури прилагането на правото на ЕС и националните мерки в областта на храните.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.