Там миналата седмица се появиха тонове мъртва риба

Дефектиралата отходна тръба във Варненското езеро е била скъсана от механичен удар. Това заявиха строителите, които възстановяват съоръжението. Тръбата е затапена и в момента теч на отходни води няма. От ВиК-Варна заявиха, че нямат вина за скъсването на тръбата и затова обжалват наложените им санкции.

Планктон или авария замърси Варненския залив? (ВИДЕО)

270 метра от авариралия тръбопровод вече е изваден. На негово място ще бъде положен нов, но в по-дълбок изкоп.

„Тръбопроводът беше почти на повърхонстта във фарватера, на дълбочина около 13 метра – така беше открит – разкъсан на две части. Причината за аварията е механично въздействие – вижда се по самата тръба”, коментира ръководителят на дейностите инж. Христо Николов.

От ВиК-Варна съобщиха, че са уведомили всички институции още през август миналата година, когато са забелязали спад в налягането на помпите в станция „Аспарухово”. Наетите за оглед водолази тогава не открили къде е пробойната заради ниска видимост в мътната вода. На дружеството било дадено предписание да отстрани повредата до февруари тази година.

„Тъй като съоръжението беше гаранционно – никой няма как да извърши някакви дейности по него освен изпълнителят, защото иначе би отпаднала гаранцията”, обясни зам.-управителят на ВиК-Варна  Михаил Маринов.

Стотици килограми мъртва риба на брега на Варненското езеро (ВИДЕО+СНИМКИ)

Глобата, наложена на дружеството от екоинспекцията заради изливането на отпадни води от авариралата тръба е намалена от 44 000 лева на 11 000.

„Въпреки това ние обжалване и тази санкция, защото считаме, че по никакъв начин не сме причината за това замърсяване”, добави още зам.-управителят на ВиК-Варна.

 

 

След неуспешен опит да се свържат с гръцката фирма строител от Община Варна предприемат ремонт през май. Утре ще стартира работа по изкопа за полагане на тръбата. Дейностите ще продълажат поне 45 дни, тъй като се работи на пътя на корабния трафик и строителите са зависими от честотота на движение.

Повече по темата гледайте във видеоматериалите. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.