„Такъв тип поведение уронва престижа на МВР“, категоричен бе той

„Поведението на полицаите от вашето разследване за мен е пряко нарушение на Етичния кодекс на служителите на МВР. Такъв тип поведение уронва престижа на МВР, но това може най-много да им докара дисциплинарно уволнение“. Това заяви бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев в студиото на „Здравей, България“.

РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Полицаи от другата страна на закона

„Въпреки това има разликата между едно журналистическо разследване и едно реално разследване, което се провежда от прокуратурата. Самото снимане с пари, което е направил един от полицаите, не би трябвало да бъде престъпление“, каза още той.

„Надявам се разследването да докаже, ако има престъпление, но това са много сложни процеси. Данчо Катаджията и другият полицаи също имат своите права. Те имат право да се защитят“, каза Георгиев.

СЛЕД РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Уволниха Данчо Катаджията

„Престъпленията, които би могла да докаже "Вътрешна сигурност", са търговия с влияние или злоупотреба с власт. От гледна точка на морала и на етиката, там има вече друг документ, който за мен би трябвало вече да бъде приложен", посочи той.

И допълни: „Не искам да раздавам оценки и присъди от телевизора, но това е брутално и безобразно".

„В МВР има едни такива длъжности, които са като памперсите. Трябва да се сменят периодично, защото иначе издават миризма", каза още Калин Георгиев.

По думите му МВР винаги е имало проблем с ниския и среден управленски състав. „Началниците, които пряко трябва да си контролират хората, някак си се страхуват да го правят, защото са непрекъснато с тях. Трябва да ескалира равнището до главния секретар или министъра, за да тръгнат нещата. Има примиренчество от страна на този тип управленски състав“, смята Георгиев.

Подполковникът от НСО остава в ареста

Относно полковника от НСО, обвинен в управление на група за поръчкови убийства и организиране на убийството на Станка Марангозова, Георгиев заяви, че прокуратурата и полицията са се справили прекрасно с разплитането на случая.

„Трудно ми е да вляза в кожата му, за да кажа защо го е направил. Не знам колко добър служител е бил. Това не е най-добре организираното убийство, за което съм чел", коментира той. И допълни: "Това е поредният абсурд. В момента най-трудно им е на комиците, защото не могат да ни разсмеят през абсурда, защото животът ни е абсурден".

Запитан защо е допуснато бизнесменът Иво Масларов, който е спряган за поръчител на убийството на Марангозова, да напусне страната, Георгиев обясни, че няма как един човек да бъде задържан, ако няма достатъчно събрани данни за извършено престъпление. „Ако е имало възможност поръчителят да бъде задържан към момента, той е щял да бъде", категоричен е Георгиев.

На въпрос защо е допуснато Васил Божков да избяга от страната, бившият главен секретар на МВР отговори: „Трябва да са налице достатъчно доказателства, за да се задържи някой. Това важи за всички хора, независимо какви са. Не трябва да бъркаме кючека с менуета. Със сигурност не ти е хубаво, когато те търси Интерпол“.

По отношение на битовата престъпност и акциите срещу нея, Калин Георгиев заяви, че тя е социокултурен феномен за България, в който последното решение е на полицията и прокуратурата. По негови думи преди тях обаче много институции не са си свършили работата - социални, образователни, религиозни.

Целия разговор гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.