Проверява се за евентуални нарушения при цените на горивата

Комисията за защита на конкуренцията влезе в офиса на Българската петролна и газова асоциация. Проверяват се съмнения за картел при цените на дребно.

Tова е вторият опит на екипите да влязат в сградата. Миналата седмица офисът беше запечатан, след като антимонополният орган не откри никого на адреса. След това от петролната асоциация обявиха - готови сме за проверка. Тя започна днес в 10.30 и все още продължава.

КЗК запечата офиса на Българската петролна и газова асоциация

„Проверяваме за нарушения, забранени споразумения, както и злоупотреба с господстващо или монополно положение. Изземват се документи, копия от документи, свалят се имейли и други файлове“, поясни Ирина Тагаринска, дирекция "Антитръст и концентрации" към КЗК.

Проверката не пристеснявала Българската петролна и газова асоциация.

„Проверка, която ние посрещаме нормално с разбиране, се случва на всеки две години - знаете какви са резултатите до този момент. Такива ще са и този път. Ние нямаме притеснения от обвиненията в картел или злоупотреба с монополно отношение“, каза председателят на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев.

Големите бензиностанции са поддържали по-висока цена по време на пандемията (ВИДЕО)

От асоциацията твърдят, че проверката идвала в момент когато цените на горивата тръгнали надолу. Според тях - проверката започнала дни след внесените законови промени, с които ще се създава Държавна петролна компания.

„Беше изненадана за нас обявяването на Държавната петролна компания, според мен в обществен план и за голяма част от депутатите“, добави Делчев.

 

 

Репортер: Благой Цицелков

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.