ЕК предлага фонд от 750 млрд. евро за възстановяване от COVID-191

„Когато говорим за единството на Стария континент и общите политики, трябва да знаем, че най-силната страна на Европа е решението да се адаптира към различни интереси, позиции и приоритети, които имат държавите членки. Консенсусните решение имат негатив, че се изработват бавно, но пък са по-устойчиви и стратегически“. Това заяви в студиото на „Плюс-Минус. Коментарът след новините“ политологът проф. Румяна Коларова относно предложението на ЕК да формира фонд от 750 млрд. евро за възстановяване от COVID-19.

Фон дер Лайен: Забравете предразсъдъците, подкрепете спасителния план

Международният анализатор Кристиян Шкварек също коментира идеята в студиото на NOVA. „Тези решения трябва да бъдат консенсусни, но често пъти не са. Те са в ущърб на някои държави, които нямат сили да въздействат на тези процеси“, заяви той.

Според Шкварек тази стъпка е поредната от няколко, която ще облагодетелства само част от страните. По негови изчисления България може да изгуби милиарди. "Все още не е ясна и процедурата, по която ще бъдат разпределяни средствата. Вариантите са това да се определя на база жертвите от пандемията или в комбинация от загиналите и загубата на БВП в края на годината", обясни експертът.

„Това, че губим милиарди не е точно така. Просто няма да вземем толкова, колкото други по-засегнати държави. Аз не смятам, че решението ще е в ущърб на някого. Дори напротив - това се нарича солидарност“, добави Коларова.

Експертите се обединиха около позицията, че въвеждането на извънредното положение в България се е случило в една невероятна координация. "Нов играч може да се появи на място, където има ерозия, а сред управляващото мнозинство няма таква", заяви Коларова.

Целия разговор гледайте във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.