Стратегията за възстановяване след коронавируса, предвижда средства над 750 милиарда евро

Европейската комисия предложи огромен план за финансова помощ на страните в общността. Предвиждат се 750 милиарда евро, с които да се бори кризата, предизвикана от пандемията.

Но предложението, далеч не се посреща с ентусиазъм от всички. Несъгласие предизвиква идеята, по-голямата част от парите да се дава на засегнатите страни без да трябва да ги връщат. Председателят на комисията представи плана с пламенна реч. Тя призова за единство на 27-те в трудния момент.

ЕК одобри схема за 88 млн. евро за подпомагане на микро- и малките предприятия у нас

"Буксуваща икономика в една част на Европа, отслабва силните икономики в другия край на континента. Планът е за всички в съюза и е по-значим от интересите на отделните страни. Това е моментът на Европа“, заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

750 милиарда евро са предвидени като помощ. Те ще са в допълнение към бюджета за периода 2021/27-ма от 1 трилион и 100 милиона. Проблемът е формата, под която ще се дава помощта. Големият спор е дали да се дават грантове, които не подлежат на връщане. Или да се отпускат заеми, които подпомогнатите страни да трябва да изплатят в бъдеще. Както предложиха Германия и Франция наскоро, Комисията предпочита безвъзмездните грантове.

"Имаме два варианта - или ще се захванем поотделно и ще се съгласим на Европейски съюз на групата на имащите и групата на нямащите, или ще извървим пътя заедно и ще проправим пътеката за следващото поколение", добави фон дер Лайен.

Планът на Еврокомисията предвижда поне 500 милиарда от помощта да е под формата на грантове. Някои от страните с най-силни икономики, като Швеция, Дания и Австрия са против даването на пари безвъзмездно. Преговорите тепърва предстоят. А България настоява да не бъде забравено, че кризата удари всички икономики в Европа.

Европарламентът поиска ЕК да представи до 15 юни план за действие в извънредни ситуации

"За нас е най-важно да не се забравя едно - не трябва единственият критерий да бъде броят на заразените и починалите. Икономическата криза се отрази на всички", заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева.

Бюджетът за следващия период ще трябва да отчете не само коронавируса, но и Брекзит, заради който парите намаляват.

"Всеки ще направи някакъв компромис, няма как. Така е, когато преговарят 27 държави. В крайна сметка бюджет ще има“, добави Захариева.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.