Коментар от финансовия анализатор Преслав Райков

За 9 път в своята история Аржентина е във фалит.

„Рейтинговите агенции свалиха рейтинга на технически фалит на Аржентина, което я поставя в графата фалирала към момента. В петък трябваше да бъде постигнато споразумение между кредиторите и Аржентина, но до такова не се стигна. Трябва да се преструктурират около 83 млрд. дълг”, заяви финансовият анализатор Преслав Райков в предаването „Плюс-минус. Коментарът след новините”.

По думите му най-големият инвеститор е МВФ, а другите са частни инвестиционни фондове.

„Правителството в Аржентина искаше отлагане на плащанията по лихвите за следващите 3 години, а по погасяването на длъжницата да стане към 2026. Частните фондове отказаха. Но Аржентина е притисната в ъгъла”, коментира Райков.

Да обяви фалит обаче не е нещо ново за Аржентина.

„Практика на фалити през около 5 години. Арженнтинските финанси бяха много раздути още от управлението на Киршнер. Това беше 12 години управление, което обещаваше социални блага, имаше много субсидирани цени и сектори, Аржентина беше затворена икономика”, коментира Райков. А по думите му в настоящата още по-сложна ситуация страната трябва да бъде изключително внимателна в публичните харчове.

Повече гледайте във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.