Темата коментира директорът на Националния студентски дом Христиан Даскалов

„Налагането на матурите като вход за университетите в България е процес, който постепенно, в последните 10 години, се случва. За тези, които не следят процесите – няма никаква рязка промяна в това отношение. Единици са университетите и специалностите, които до момента не се възползваха от този вход. Много от тях обаче вече го възприеха”. Така директорът на Националния студентски дом Христиан Даскалов коментира използването на матурите като начин за приемане в университетите.

Окончателно: С оценка от матурата може да се кандидатства „Право”

„Ако някой човек смята, че може да мине между капките и да влезе в Юридическия факултет със завишена оценка на матура, то той ще бъде „сдъвкан” и „изплют” още на първата изпитна сесия от колегите, които преподават”, допълни Даскалов.

Той посочи, че от повече от десетилетие учителите са се подготвяли за онлайн обучение с иновативни инструменти, които са прилагали пилотно. „Това са подготвени експерти, за да се занимават с иновативни и дистанционни форми на преподаване. Проблемът, който имаше в последните години, беше, че ръцете им бяха вързани. Административно системата е толкова ограничаваща, че повечето от иновативните подходи просто бяха забранени за провеждане”, каза още директорът на Националния студентски дом.

От МОН обмислят матурата да стане вход за всички университети

Според него смесените форми на обучение са отличния вариант. „Лекциите в университет, например, които са основно с теория, могат да бъдат преподавани дистанционно. Работилниците, заниманията в екип и упражненията би следвало да се случат присъствено”, смята Даскалов.

Той подчерта, че инерцията в образователния сектор, набрана вследствие на кризата, трябва да бъде придружена от законодателни промени, които да разрешат смесените форми на обучение. „И в средното, и във висшето образование чисто законово трябва да се случат нещата”, заключи Христиан Даскалов.

Повече гледайте във видеото. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.