Това стана ясно на брифинг на Националния оперативен щаб

17 са новите случаи на коронавирус у нас. Общият брой на заразените е 2 477. Това съобщи председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Новите случаи са констатирани в областите София (6), Шумен (2), Видин (2), Пазарджик (4), Ямбол (1), Хасково (1), Сливен (1). Най-много заразени до момента има в София – 1 038 души.

Кунчев: Маските ще останат задължителни много дълго време

198 са лицата с потвърден COVID-19 в България, които са настанени под лекарско наблюдение в болници, като 20 от тях са в интензивни отделения.

Има още един медик с положителен резултат. Става въпрос за втора медицинска сестра от Ямбол в рамките на два дни.

Няма регистрирани нови случаи на заразени деца.

Излекуваните през изминалото денонощие са 53. В Пловдив е починал мъж на 75 години, който е преведен от Пазарджик.

"Хидроксихлорихинът има множество странични ефекти, затова не може да се ползва в домашна обстановка, а само в болници. Прилага се под строг контрол", съобщи ген. Венцислав Мутафчийски в отговор на въпрос има ли лекарството странични ефекти.

"Проучвания за хидроксихлорохина не са правени в България – това изисква огромен брой пациенти. Такива проучвания се правят от СЗО, а те са временно прекратени към момента. Всяка болница, която е лекувала пациенти, ги наблюдава след изписването им и следи дали в оздравителния период те са имали усложнения", каза още Мутафчийски.

На въпрос дали Националният кръвен център набира донори на кръвна плазма с антитела и дали има доброволци, както беше обявено преди месец, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи, че има доброволци, но в момента Министерството на здравеопазването оборудва лабораторията за целта. „Ползването на плазма не касае само коронавируса, така че лабораторията ще влезе в употреба дори и след епидемията“, допълни доц. Кунчев.

САЩ станаха първата страна със 100 000 починали с COVID-19

7 души са лекувани с кръвна плазма във ВМА, но това е малък брой, от който не могат да се направят значителни изводи, стана ясно още по време на брифинга. Наблюденията са, че хората се повлияват добре от кръвната плазма – неслучайно именити университети правят подготовката си за втора вълна с центрове за кръвна плазма.

"След епидемията ще стане ясно колко екстубирани хора са оздравели, но те не са много", допълни началникът на Щаба ген. Мутафчийски.

Затвърждават се и констатациите, че на имунитета, който са изградили преболедувалите,  не може да се разчита. До този извод стигат и от Университетската болница „Сан Матео" в Италия, откъдето наскоро се завърнаха медици от ВМА.   

"Лекарите в италианската болница са отчели, че при преболедували най-голяма наситеност на антитела има до месец след заболяването. До третия месец има рязък спад на антителата, тази плазма вече не може да се води хиперимунна и те на я използват", обясни той. Това е и в унисон с повечето твърдения на учени, че има спад на антителата и че имунитетът е възможно да бъде краткотраен. 

Италианските специалисти са представили последиците от коронавируса - увреда на бял дроб, на сърдечния мускул и на други органи. Били са описани и кожни промени близо месец след боледуването, допълни Мутафчийски. "Правени са биопсии на сърца, което не съм чувал да се прави в България, като по този начин е доказано засягането на миокарда", добави още той.

"Много пъти беше задаван въпросът дали един болен, който е с COVID-19 и е получил инфаркт, е умрял от инфаркта или от COVID-19. Оказва се, че засягането на кръвоносните съдове от COVID-19 е такова, че може да предизвика всяко едно от тези заболявания. Това е и в унисон на изследването на "University of Glasgow", което доказа, че COVID-19 е отнел средно 13 години живот при мъжете, починали от COVID-19 и 11 години средно при жените", каза Венцислав Мутафчийски.

"Имунохематолозите в "Сан Матео" са изяснили цялата концепция за лечение с плазма. Те използват прясно замразена плазма и правят количествен анализ на нивото на антителата", каза още ген. Мутафчийски и допълни, че това сега се разработва и във ВМА. 

Във ВМА вече започват да работят по някои от протоколите на "Сан. Матео". В тази болница има над 5 хиляди дози със замразена хиперимунна плазма, посочи още ген. Мутафчийски и припомни, че 7 пациенти във ВМА са се повлияли добре след преливане на кръвна плазма.

 

 

"В момента се обсъжда друг тип стратегия с премиера – не толкова строг граничен контрол. Най-вероятно ще предложим премахване на 14-дневната карантина за пристигащи в страната от чужбина, а ще съсредоточим възможностите за откриване на нови клъстери. РЗИ няма да е по границите, а там, където им е мястото", обяви доц. Кунчев. И допълни: "В момента няма особено активни огнища, всички са овладени, освен в Шумен, където строители на "Балкански поток" са дали положителни проби. От 120 изследвани установихме общо 6 заразени, като те са карантинирани в караваните си".

"Морската вода не е добра среда за развитие на вируса и оттам не може да се заразите, но при контакт с други хора е напълно възможно", допълни доц. Кунчев.

„Задължителното носене на маски ще остане за много дълго време”, предупреди главният държавен здравен инспектор.

„Можем да освободим много мерки в кратък период от време, но основните, които касаят дейността на всеки човек, като носене на маски, честа дезинфекция и лична хигиена, особено в закрити помещения, ще останат за дълго”, каза доц. Кунчев.

На въпрос кога ще бъде дадена препоръка за отваряне на частните учебни центрове, Кунчев отговори: „Много сериозно го обсъждаме. Знаете, че списъкът на забранените дейности не е дълъг. Все още тази е една от тях. Много е вероятно с началото на юни да има такива промени”. И допълни: „Обсъждаме и по-сериозна реорганизация, включително и на работата на Щаба и на начина на представяне на информацията, тъй като е очевидно, че тенденцията наистина вече е стабилна към намаляване“.

На въпрос за болницата в Пазарджик, чието интензивно отделение не работи, а болните са релокирани в Пловдив, доц. Кунчев обясни, че до 10 дни лечебното заведение ще се върне към нормалния си ритъм на работа.

До дни ще заработи нов сайт, в който ще бъдат качвани всички данни, които всекидневно се обявяват на брифингите на Щаба.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.