Вижте какво коментира ген. Венцислав Мутафчийски

"Много пъти беше задаван въпросът дали един болен, който е с COVID-19 и е получил инфаркт, е умрял от инфаркта или от COVID-19. Оказва се, че засягането на кръвоносните съдове от COVID-19 е такова, че може да предизвика всяко едно от тези заболявания. Това е и в унисон на изследването на "University of Glasgow", което доказа, че COVID-19 е отнел средно 13 години живот при мъжете, починали от COVID-19 и 11 години средно при жените". Това заяви ген. Венцислав Мутафчийски на брифинг в Министерския съвет.

Той съобщи, че специалисти от Военномедицинска академия /ВМА/ са посетили болница "Сан Матео" в Италия. Предстои двете лечебни заведения да подпишат договор за обмяна на технология и идеи.

17 са новите случаи на коронавирус у нас, 53 са излекуваните (ВИДЕО)

"Италианските специалисти са представили последиците от коронавируса - увреда на бял дроб, на сърдечния мускул и на други органи. Били са описани и кожни промени близо месец след боледуването", допълни ген. Мутафчийски.

"Правени са биопсии на сърца, което не съм чувал да се прави в България. Именно по този начин е доказано засягането на миокарда", добави той.

"Имунохематолозите в "Сан Матео" са изяснили цялата концепция за лечение с плазма. Те използват прясно замразена плазма и правят количествен анализ на нивото на антителата", каза още ген. Мутафчийски и допълни, че това сега се разработва и във ВМА.

Кунчев: Маските ще останат задължителни много дълго време

"Лекарите в италианската болница са отчели, че при преболедували най-голяма наситеност на антитела има до месец след заболяването. До третия месец има рязък спад на антителата, тази плазма вече не може да се води хиперимунна и те не я използват", обясни той.

"Това е и в унисон с повечето твърдения на учени, че има спад на антителата и че имунитетът е възможно да бъде краткотраен. Във ВМА вече започват да работят по някои от протоколите на "Сан Матео". В тази болница има над 5 хиляди дози със замразена хиперимунна плазма", посочи още ген. Мутафчийски и припомни, че 7 пациенти във ВМА са се повлияли добре след преливане на кръвна плазма. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.