Заради съкращения хиляди могат да останат без работа

Хиляди протестиращи блокираха заводи на „Нисан” и „Рено” в Испания и Франция заради опасността да останат безработни. Автомобилните гиганти затварят фабрики и съкращават работници след като продажбите на нови коли се сринаха по време на месеците в социална изолация.

Германия и Франция ще спасяват големи концерни

Работници блокираха завода на „Нисан” край Барселона. Фабриката ще затвори и 3 000 души ще останат без работа. Недоволните служители преградиха достъпа до халетата и подпалиха барикада от автомобилни гуми. Шефовете на компанията обаче не смятат да променят решението за затваряне.

„Трябва да извършим неща, които не правехме достатъчно често досега. Като признание, че сме се провалили. Трябва да направим корекции и реорганизации”, обясни изпълнителният директор на „Нисан” Макото Учида.

Близо 60 арестувани при протест в Берлин, пострадаха двама полицаи (ВИДЕО)

От „Нисан” обявиха, че ще станат по-малка и ефективна компания. Ще закрият заводите си в Испания и Индонезия. Ще напуснат пазара на Южна Корея и ще изтеглят операциите си от Русия. Решението идва след най-лошото тримесечие на компанията от повече от 10 години.

Междувременно протести имаше пред автозаводи и във Франция. Работниците в големия завод на „Рено” в Бретан организираха шествие. Недоволните блокираха едно от местните шосета и преградиха входа към фабриката. Те протестират срещу планираните съкращения на работни места и намаления на заплатите.

„Това е производствена линия, в която „Рено” инвестираха между 120 и 140 милиона евро. Не разбирам как от днес за утре затварят завода. Как стигнахме дотук?”, пита работникът Ерик де Фулго.

ЕК с предложение за фонд от 750 млрд. евро за възстановяване на икономиката

Пресата във Франция спекулира, че ще бъдат затворени общо 3 завода. Всичко това като опит да се направят икономии от 2 милиарда евро.

„Има противоречие в причините, които те сочат за затварянето на фабриката. „Рено” иска да направи икономии. Но те са сред индустриалните съкровища на Франция. Ако искат да правят модерни коли, трябва да инвестират в комапнията. Да създават работни места, а не да ги закриват”, смята депутатът от Комунистическата партия Фабиен Русел.

Франция наскоро се ангажира да спасява закъсалия гигант „Рено”. Министрите казаха, че срещу държавните пари няма да искат от компанията да гарантира, че няма да прави съкращения.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.