Акцията се проведе вчера в няколко града в страната

Прокуратурата решава на кои от шестимата арестувани по схема за принуда и търговия с боклуци, включително заместник-министърът на екологията Красимир Живков, да повдигне обвинения.

Всичко за аферата с италианския боклук (ОБЗОР)

По информация на NOVA Живков е прекарал нощта в Столичното трето районно управление. Първата си нощ зад решетките на същото място прекара и бившият вече екоминистър Нено Димов.

Както стана ясно в четвъртък, задържани за 24 часа са шестима. По неофициална информация мерките им вече са изтекли. А Специализираната прокуратура преценява на кого от тях да повдигне обвинение и чие задържане да бъде удължено до 72 часа.

Адвокати вече влязоха в Следствието на Специализираната прокуратура. Едно е сигурно – разследването е за организирана престъпна група, търгувала с внос на отпадъци. 

 

 

Темата коментира и министър Емил Димитров в ефира на "Здравей, България". Той каза, че при него не е идвал никой, за да се оплаче от упражнен натиск от страна на зам.-министъра. „Не виждам как може да притиснеш някого, защото нещата минават през няколко човека. Още повече - нотификациите са от чужбина”, категоричен беше Димитров.

И все пак той призна, че е освободил от длъжност служители от структурите на ведомството, като уточни, че отстраняването на висши чиновници е в правомощията на премиера.

Кога започна сагата с незаконния боклук у нас?

„Никой не ме пита през тези три месеца аз доволен ли съм от работата на някого или не съм. Но все пак съм уволнил хора, понеже не съм доволен от дейността им“, добави Емил Димитров.

Проблемите в най-горещото министерство вече са били обсъдени с главния прокурор и с премиера.

На въпрос дали има създадени условия да не се проверява и да се гори или третира нещо, което е забранено, той отговори така: „Аз платих от джоба си един център, който да наблюдава вноса в България. Не ми е било детска мечта. Както сега има 240 депутати, да дойде по-достойният - изобщо няма да го бавя. Но някак си все на мен се случва”, обясни той и допълни, че е коментирал проблемите, притесненията и плановете си с главния прокурор и премиера.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.