От университета са категорични, че няма да позволят да падне и качеството на образованието

Кандидатстването за специалност „Право” в Софийския университет ще става само с оценката от матурата по български език и литература тази година. Това стана ясно, след като правителството отмени традиционните писмени изпити по български език и история. Причина са мерките срещу коронавируса. Защо много от кандидат-студентите обаче останаха недоволни?

Решението за отпадането на изпитите дойде непосредствено преди провеждането на матурите. Кандидат-студентът Мирон се е подготвил и за двата варианта, но съжалява, че му се е наложило да дава пари за частни уроци.

С МАТУРИ В УНИВЕРСИТЕТИТЕ: Ще се промени ли качеството на образованието?

„Това за мен е нож с две остриета. Родителите ми са дали не малко средства, за да мога да се подготвям. От друга страна, съм на мнение, че тези изпити и всичките теми, които трябва да се назубрят, не са оптималния начин, по който човек трябва да се прецени дали е годен за дадена специалност”, смята той.

Мария също се подготвя от години за тези изпити, но подхожда с разбиране към създалата се ситуация. „Разбира се, за някои университети, те се провеждат онлайн, но лично за Софийския, особено по история и български език, не мисля, че има подходящи условия да се направят в онлайн среда. Това са много сложни изпити и може много лесно да се препише”, каза тя.

Нели Бачева, която е завършила Юридическия факултет тази година, смята, че прием с матури е недопустим. „Той е най-лесният, но не е удачен, защото в обществото остава едно чувство на несправедливост. Малко се губи доверието в авторитета на тази толкова трудна специалност”, посочи Бачева.

От университета са категорични, че няма да позволят с падането на изпитите да падне и качеството на образованието. 

Окончателно: С оценка от матурата може да се кандидатства „Право”

„Големият проблем на юридическото образование не е в приема, а в изхода. В големите юридически университети в света дори няма изискване относно приема - като специални изпити. След това обаче фунията се стеснява много и завършват само най-добрите. За справка мога да кажа, че в Юридическия факултет на СУ с випуска си завършват не повече от 85% от постъпилите”, коментира деканът на Юридическия факултет в СУ „Св. Климент Охридски” проф. Даниел Вълчев.

„Известно е, че в повечето други юридически факултети в страната се влиза лесно. Нека да видим тази година ако се влиза по-лесно в Юридическия факултет на Софийския университет, дали това няма да даде по-добри резултати”, посочи преподавателят проф. Атанас Семов.

Според професор Семов трябва да бъдат въведени единни изпити за прием във всички юридически факултети в страната. По-важното обаче било да има еднакви държавни изпити за завършващите. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.