Полицията арестува екип на CNN

Нестихващите бунтове в САЩ доведоха до извънредно положение. В щата Минесота бяха изпратени 500 войници от Националната гвардия след третата нощ на безредици и грабежи. Полицаят, който причини смъртта на чернокож арестант по време на рутинно задържане, е задържан. Повдигнато му е и обвинение в убийство.

А недоволството срещу полицейското насилие се разпростря и в още щати, като имаше стрелба, арести, прегазени хора и редица други инциденти. Екип на Си Ен Ен беше арестуван в ефир.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТИТЕ ВИЖТЕ ТУК

Протестиращите в Минеаполис подпалиха един от полицейските участъци през нощта. Управлението е това, в което работеше полицая, задушил чернокож мъж при рутинен арест. Властите евакуираха участъка, за да не се стигне до фатални инциденти.    

„След като получих информация в реално време как се развива ситуацията пред участък номер 3, стана ясно, че има надвиснала опасност, както за служителите, така и за гражданите. Евакуацията на участъка стана належаща”, заяви Джейкъб Фрай, кмет на Минеаполис.

Недоволството срещу действията на полицаите вече обхвана няколко щата. В град Луисвил в щата Кентъки имаше 7 простреляни по време на безредиците. Полицията каза, че техни служители не са използвали огнестрелно оръжие. Не е ясно кой е стрелял. Един от ранените е в критично състояние.

 

Полицията в Колорадо издирва шофьора на черна кола, която мина през група протестиращи, а в един момент видимо се опита да прегази един от тях. Не се съобщава за тежко пострадали.

 

В хаосът на протестите беше арестуван дори журналистически екип. Репортер, оператор и техния продуцент от Си Ен Ен бяха задържани от полицаи в Минеаполис. Новинарският канал публикува протестно обръщение и поиска извинение. Тримата бяха освободени, а губернаторът на Минесота се извини. Репортерът каза, че са го арестували по-скоро поради неяснота какъв е полицейския периметър.

„Казах на полицая докато ме отвеждаше: „Човече, ще бъдем тук дни наред. Какви са насоките, които ни давате? Ако не искате да бъдем толкова близо, кажете ни къде е позволено”. Той ми каза: „Не знам, човече, просто следвам заповеди””, обясни репортерът Омар Хименес.

 

"Вярвам в Минеаполис. Обичам Минеаполис и вярвайки в нашия град, ние трябва да вярваме, че можем да сме по-добри, отколкото бяхме. Трябва да се изправим срещу нашите недостатъци със смирение и надежда. Трябва да възстановим мира, така че заедно да се справим с трудностите", заяви кметът на Минеаполис Джейкъб Фрей.

 

Ню Йорк, Лос Анджелис, Чикаго, Денвър, Финикс и Мемфис са градовете, в които имаше демонстрации. На няколко места се стигна до конфронтация с полицията, използването на сълзотворен газ и арести.

„Ясно ми е, че в много от общностите няма никакво доверие към институциите. Ясно ми е, че много хора не правят разлика между уволнените полицаи и останалите членове на полицията на Минеаполис. Няма да ви поучавам от позицията на бял мъж, който никога не е преживявал това, което преживявате вие. Но ви моля да ни помогнете. Помогнете ни по хуманен начин да умирим улиците, за да можем след това да търсим справедливост”, заяви Тим Уолц, губернатор на Минесота. 

 

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.